Zlati odličji in neprecenljivo skupno muziciranje

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Postojna pod vodstvom maestra Matjaža Ščeka so se sredi oktobra udeležili mednarodnega zborovskega tekmovanja Claudio Monteverdi v Benetkah in nastopili v dveh kategorijah. Na obeh tekmovalnih koncertih so si “pripeli” zlato diplomo.

Mešani pevski zbor Postojna pred enim od beneških prizorišč Foto: Arhiv MPZ Postojna
Mešani pevski zbor Postojna pred enim od beneških prizorišč Foto: Arhiv MPZ Postojna

BENETKE > Zbor je najprej nastopil v cerkvi San Stae v sakralni kategoriji. Izvedel je štiri skladbe, ki so jih podpisali Gallus, Antognini, Lukaš in Miškinis. V močni konkurenci zborov iz Nemčije, Rusije, Litve, Poljke in Češke si je zbor s svojo izvedbo “pripel” zlato diplomo.

Tekmovanje v kategoriji odraslih in mladinskih zborov pa je potekalo v mogočni baziliki San Pietro di Castello. V programu, ki ga je premišljeno izbral zborovodja Matjaž Šček, je zbor zapel renesančno skladbo Johna Dowlanda Come again, Mokranjčevo Njest svjat in slovenski pesmi - Tihi so obrazi, ki jo je posebej za zbor uglasbil Aldo Kumar, ter Vrabčevo Kresno jutro.

Štiričlanska mednarodna žirija je zbor ponovno ocenila z zlatim odličjem. Kmalu zatem je zbor še tretjič nastopil, tokrat na tekmovalnem koncertu za grand prix. Med petimi najboljšimi zbori tekmovanja se je Mešani pevski zbor Postojna predstavil z izvedbo Miškinisove skladbe Regina coeli ter Alilujo makedonskega skladatelja Zaprova.

Pevke in pevci MePZ Postojna so z zborovodjo Matjažem Ščekom v priprave na tekmovanje vložili veliko prostega časa, energije in nenazadnje ljubezni, a je zanje, kot sporoča članica zbora Katarina Temkova, poleg zadovoljstva ob prejemu pomembnih zlatih zborovskih odličij neprecenljiv zlasti občutek skupnega muziciranja, ki se dotakne poslušalcev in obenem zmore prepričati tudi strokovno žirijo.


Najbolj brano