Zaradi izsiljevanja gostinca ponovno na sodišče

Pred letom dni je senat koprskega okrožnega sodišča Valona Hoxhaja in Eltona Shkurtija, znana iz zadeve Kobra, oprostil očitkov, da sta izsiljevala enega od izolskih gostincev. Hoxhaj se je takrat sodišču zahvalil za iskreno sojenje, a bosta morala po razveljavitvi oprostilne sodbe oba ponovno sesti na zatožno klop.

Valona Hoxhaja so junija leta 2016 pripeljali na sodišče, po 
zaslišanju  pa v pripor.  Foto: Primozic
Valona Hoxhaja so junija leta 2016 pripeljali na sodišče, po zaslišanju pa v pripor.  Foto: Primozic

KOPER > Višje sodišče je po seji sredi septembra, na kateri so obravnavali pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo, to razveljavilo in zadevo vrnilo na okrožno sodišče v ponovno sojenje. Senatu je dalo tudi napotke, kaj bo moralo upoštevati pri ponovnem sojenju oziroma pri presoji očitkov iz obtožbe.

Koprsko tožilstvo Valonu Hoxhaju in Eltonu Shkurtiju v obtožbi očita, da sta junija leta 2016 v Izoli izolskega gostinca D. K. izsiljevala za namišljeni dolg, pri tem naj bi mu grozila tudi s smrtjo. Od njega naj bi terjala 30 do 50 tisoč evrov. V zaključnih besedah je državna tožilka Anja Štrovs vztrajala, da so dokazi, ki so jih izvedli na sojenju, tehtnico nagnili v prid tožilstvu. Dejala je, da oškodovanec, izolski gostinec, res ni bil idealna priča, saj so se deli njegovih pričanj razlikovali, a je to mogoče življenjsko pojasniti. Logično je, da ne more vsakič povedati enako, je dejala.

Grozili naj bi mu, da ga bodo ubili

Gostinca D. K. so med sojenjem večkrat zaslišali prek videokonference. Povedal je, da so mu sredi junija leta 2016 v okolici Izole grozili, nato pa ga je Florim Hoxha, ki ga, tako kot Shqiprona Hoxhaja, še vedno iščejo z mednarodno tiralico, odpeljal v Izolo, kjer je šel v svojo gostilno po denar. Nato ga je peljal v “trte”, od koder mu je uspelo zbežati. Dogajanje je prijavil policiji in dobil status zaščitene priče, brata Hoxhaj pa so kmalu zatem aretirali. “Grozili so mi, da me bodo ubili, da bodo otroka odpeljali na Kosovo, da bom moral vrniti milijon evrov namesto 50.000 evrov, da si bom moral skopati grob,” je D. K. zatrdil med enim od zaslišanj.

Terjali resničen ali namišljen dolg?

Glede trditev obtoženega Hoxhaja, da ni šlo za namišljen dolg, pa se je vprašala, ali bi gostincu brata Hoxhaj (mlajši brat Sqhipron je za slovensko pravosodje že tri leta nedosegljiv) res posodila 40.000 evrov brez kakršnega koli zavarovanja. Senatu, ki ga je vodil sodnik Matevž Gros, je predlagala, da Hoxhaju prisodi dve leti in pol zaporne kazni, Shkurtiju pa dve leti zapora.

“Dokazi so jasno pokazali, da je šlo za obstoječ dolg in da ni bilo nobenih groženj,” je ob koncu sojenja poudaril odvetnik Branko Gvozdić, ki zagovarja Hoxhaja, in dodal, da ni bilo nobenega kaznivega dejanja. Obtoženi Hoxhaj pa je pred razglasitvijo sodbe dejal, da je vse skupaj izmišljeno in ni skoparil z očitki na račun policije. Vztrajal je, da je dolg res obstajal. Shkurti je dejal le, da verjame v pravno državo, njegov odvetnik Renato Dukič pa je poudaril, da proti njegovemu klientu ni nobenega dokaza, obremenil ga je le oškodovanec, ki da je ravnal po navodilih policije.

Gostinec premalo zanesljiva priča

Senat je obtožena oprostil obtožbe, da sta storila kaznivo dejanje izsiljevanja. Za obsodbo ni bilo dovolj dokazov, je konec oktobra lani pojasnil sodnik Gros. Senat je presodil, da izpoved D. K. ni bila dovolj zanesljiva, da bi lahko izrekli obsodilno sodbo.

Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo zaradi nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja in z argumenti prepričalo višje sodnike, tako bosta morala obtožena ponovno sesti na zatožno klop. Oba sta bila obsojena tudi v zadevi Kobra. Valona Hoxhaja je sodišče v tej zadevi (zaradi poslov s prepovedano drogo in vodenja prebežnikov) pravnomočno obsodilo na devet let in deset mesecev zapora. Shkurti pa je že med sojenjem marca lani priznal krivdo, senat pa mu je prisodil pet let zapora.


Najbolj brano