Tri zaščitena drevesa in luknje v fasadi

Vsamo sedem mesecev starem objektu na Debelem rtiču, namenjenem odraslim osebam s posebnimi potrebami in otrokom oziroma mladostnikom z motnjo v duševnem razvoju, se ubadajo s težavami, ki bi prej sodile v rubriko “Saj ni res, pa je”, kot v objekt, na katerega so njihovi starši čakali dolgih 18 let. Odpraviti so morali puščanje strehe in odtekanje vode iz kopalnic v sobe, na primer, zapolniti bodo morali še več deset lahko tudi deset centimetrov širokih lukenj v fasadi in - z vso domiselnostjo tega sveta - na dveh hodnikih urediti jedilnico-družabni prostor.

Za osebe s posebnimi potrebami, od katerih se nekatere ne morejo same premakniti, kar nekaj pa jih je na invalidskem vozičku, je nekdanje vodstvo Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga namreč predvidelo tri ozke in podolgovate kuhinje-jedilnice, kot da si bodo zajtrke, kosila in večerje varovanci sami pripravljali. S prostorom so varčevali tudi na stopnišču, v učilnicah in drugih skupnih prostorih, saj so jih na eni strani predvideli kot ovalne in na drugi koničaste, logiko manj je več so uporabili še v sobah, v katerih osebe s posebnimi potrebami ne morejo odpreti vrat omare, če prej ne zaprejo vrat kopalnice ...

Objekt za osebe s posebnimi potrebami so bolj kot tem osebam prilagajali zaščitenim krošnjam treh dreves in njihovim koreninam!

Objekt na Debelem rtiču bi lahko označili za šolski primer nefunkcionalnosti, čeprav ji je, resnici na ljubo, botrovalo tudi to, da so njegove gabarite natančno omejili z občinskim podrobnim prostorskim načrtom in jih ni bilo mogoče spremeniti, ter z bližnjo naravno dediščino (beri: tremi drevesi). Objekt za osebe s posebnimi potrebami so bolj kot tem osebam prilagajali zaščitenim krošnjam treh dreves in njihovim koreninam!

Ker so objekt dva dneva pred kulturnim praznikom prevzeli, na slavnostnem odprtju je bila tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer, zdajšnje vodstvo - centrale na Igu in bivalne enote na Debelem rtiču - lahko zgolj rešuje, kar se rešiti da. Da le ne bi pri tem ustvarjali novih težav.


Preberite še


Najbolj brano