Zmagovalca Dol pri Hrastovljah in Črnotiče

Koprčani so izbrali 36 projektov pod okriljem participativnega proračuna, ki jih bo občina uvrstila v finančni načrt za prihodnje leto. Največ glasov so prejeli projekti v Dolu pri Hrastovljah in Črnotičah, zato je bila odveč bojazen, da bodo večji kraji s številčnejšim prebivalstvom preglasovali manjše skupnosti in njihove pobude.

Prva finančnica koprske občine Vilma Milunovič in predsednik 
komisije za participativni proračun Borut Jerman ocenjujeta, da 
so v manjših krajih pokazali veliko  angažiranost in povezovalni 
duh. Foto: Nataša Hlaj
Prva finančnica koprske občine Vilma Milunovič in predsednik komisije za participativni proračun Borut Jerman ocenjujeta, da so v manjših krajih pokazali veliko angažiranost in povezovalni duh. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Predsednik komisije za participativni proračun Borut Jerman pravi, da so se v glasovalni vrh povzpeli projekti za ureditev otroškega igrišča v Črnotičah ter ureditev mladinske sobe in kuhinje ter balinišče v Dolu pri Hrastovljah.

V Črnotičah bodo torej uredili kotiček za otroško igro, kar naj bi stalo približno 10.000 evrov. V Dolu pri Hrastovljah pa bodo v gasilskem domu pod okriljem dveh ločenih projektov uredili in opremili kuhinjo (v vrednosti približno 9000 evrov) in mladinski prostor za organizacijo krožkov, delavnic, predavanj, predvajanj filmov ... Predlagatelji so ocenili, da bo za to treba odšteti približno 13.000 evrov.

“Projekti v Dolu so prejeli po več kot sto glasov, kar kaže na veliko angažiranost vaščanov. Zanimivo je, da tam sploh ne živi toliko ljudi, zato so k udeležbi uspeli pritegniti sorodnike, prijatelje in še koga. To je zelo pozitivno. Gre za povezovalni duh, za duh skupnosti. Sicer pa je znano, da so ljudje v manjših krajih bolj povezani pri ciljih za skupno dobro,” ocenjuje Jerman.

Med zanimivejšimi projekti, ki jih bodo prav tako uvrstili v proračun za leto 2010, so še postavitev vetrnih harf na Semedelski promenadi in v mestnem parku (umetniške skulpture, ki bi omogočale preplet zvokov, vetra in morja) ter glasbene delavnice v vrtcih kot sredstvo vzgoje in izobraževanja.

Seznam vseh izbranih projektov bo jutri dosegljiv na tej spletni povezavi. Jerman dodaja, da so temeljito pregledali vse projekte in tiste, ki niso izpolnjevali pogojev, utemeljeno izločili.


Najbolj brano