Film o diplomatu

Naslednji ponedeljek ob 17. uri bodo v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica premierno predvajali dokumentarni portret Jože Šušmelj - Pot diplomata.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po projekciji bodo o razvoju novogoriške občine v obdobju 1970-1980 govorili Jože Šušmelj, dr. Branko Marušič in Tomaž Vuga.

V Voglarjih na Trnovski planoti rojeni sociolog, politik in diplomat je v svoji bogati karieri opravljal številne pomembne naloge tako za slovenski kot tudi zamejski prostor. Med letoma 1974 in 1982 je bil predsednik Skupščine Občine Nova Gorica, nato podpredsednik slovenske skupščine in vodja delegatov iz Slovenije v zveznem zboru SFRJ. Kar devet let je preživel v Trstu kot jugoslovanski in slovenski generalni konzul in štiri leta kot minister svetnik na slovenskem veleposlaništvu v Rimu. Je tudi avtor številnih knjig.

Dokumentarec je nastal v produkciji Slovenskega programa Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino. Za realizacijo sta poskrbela Erika Škrlep in Jure Škrlep iz družbe Video pro.


Najbolj brano