Vnuki so jih zvabili na aerobiko in gimnastiko

Divaška osnovna šola sodeluje v državnem projektu Simbioza, ki združuje in povezuje generacije različnih starosti. Minule dni so tako na šoli pripravili gibalne urice, ki se jih je udeležilo 78 starih staršev. Učencem so se pridružili pri aerobiki, gibalnih igrah in pohodu.

Gibalnim uricam v divaški snovni šoli se je v okviru projekta 
Simbioza gibanja pridružilo skoraj 80 starih staršev. Foto: arhiv OŠ Divača
Gibalnim uricam v divaški snovni šoli se je v okviru projekta Simbioza gibanja pridružilo skoraj 80 starih staršev. Foto: arhiv OŠ Divača

DIVAČA > “Naša šola je že šesto leto vključena v državni prostovoljski projekt Simbioza. Drugo leto zapored pa smo v oktobru izvedli dejavnosti, poimenovane Simbioza giba, da združimo učence, njihove stare starše in zaposlene v športnih in gibalnih aktivnosti,” pojasni ravnateljica šole Damijana Gustinčič. “Letos se je teh dejavnosti skupaj z učenci od 1. do 4. razreda udeležilo 78 non in nonotov, skupaj smo preživeli nepozabne in dragocene trenutke sodelovanja, tekmovanja, vztrajnosti in pogovorov,” dodaja.

Druženje je pokazalo, da je za pestro in zanimivo življenje dovolj znati stopiti skupaj, saj ob medgeneracijskem sodelovanju starejši dobijo prek mladih vedrino in ponovni zagon za gibanje, mladi pa razvijajo spoštovanje in občudovanje svojih non in nonotov,” še poudarja ravnateljica.

Mentorica akcije, učiteljica Alenka Tomazin, pa izpostavlja: “Naša akcija, katere slogan je Gibanje je življenje in življenje je gibanje, širi sporočilo in krepi zavest o pomenu vsakodnevnega gibanja za naše zdravje in kakovostno življenje v vseh starostnih obdobjih.”

Prvi dan akcije so organizirali gibalno urico za širšo javnost, na kateri je bila najstarejša udeleženka stara kar 83 let in je kljub častitljivi starosti spretno sledila ritmom aerobike in drugim vajam. Naslednja dva dneva pa se je učencem pri urah športne vzgoje pridružilo 70 starih staršev.

Pripravili so različne gibalne dejavnosti: ogrevali so se ob padalu, učenci so sami vodili gimnastične vaje, vaje na poligonu - hojo po vrvi in gredi, plazenje pod klopjo, preskakovanje ovir, zabavne štafetne igre ter igrice za umiritev. “Odlično, zabavno, nepozabno in posebno je bilo to druženje,” so ob koncu povedali tretješolci. Četrtošolci, ki se jim je poleg učiteljic pridružilo še 26 odraslih, pa je odšlo do udorne doline Bukovnik.


Najbolj brano