Za tretjo zmago v nizu

Tokrat bo šlo res za pravi jadranski košarkarski dvoboj, dvoboj med severnim in južnim pristaniškim mestom. V Koper prihaja Mornar iz Bara, ena od ekip, ki - tako kot Primorska - v zadnjem času izzivajo tradicionalno močna in prevladujoča košarkarska okolja.

Tudi eden lani ključnih igralcev  Marjan Čakarun (v rumenem 
dresu) se počasi prebija v ospredje  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tudi eden lani ključnih igralcev Marjan Čakarun (v rumenem dresu) se počasi prebija v ospredje  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Ob težkem žrebu za novinca v elitni druščini se je marsikdo vprašal, kakšen bo izkupiček Kopra Primorske v prvih štirih tekmah sezone. Če bi gledali na prvi obračun s Crveno zvezdo, prevelikega optimizma ne bi mogli kazati, a so koprski košarkarji na igrišču spet potrdili kakovostno kadrovanje v zadnjem letu. Doma je padel Partizan, prejšnjo nedeljo v gosteh še Budućnost, zdaj prihaja v dvorano Bonifika še drugi črnogorski predstavnik, izjemno ambiciozni Mornar.

V sredo Koprčani v državnem prvenstvu proti Hopsom večino tekme niso blesteli in trener Jurica Golemac je bil že kar besen. A vendar je težko pričakovati, da se po adrenalinskem dvoboju s finalistom minule sezone z enako mero motiva in zbranosti lotiš domačega tekmeca. “Mornar je ena najboljših ekip v celotnem regionalnem tekmovanju. Premore veliko odličnih košarkarjev. Tako kot na vsaki tekmi bomo tudi tokrat skušali odigrati odlično obrambo in tako zaustaviti tekmečeve ostrostrelce,” pravi Golemac.

Pridite v dvorano, prenosa ne bo

Vstopnice za današnjo tekmo stanejo deset evrov. Blagajna v dvorani Bonifika bo svoja vrata odprla uro pred začetkom obračuna. To je tudi edina možnost za ogled tekme, kajti na slovenskih TV postajah prenosa ne bo.

Mornar je bil hit sezone 2017/18, ko se je uspel prebiti v polfinale lige Aba, četrtfinale fibinega evropskega pokala, zagotovo pa je bil najbolj čislan naslov črnogorskega prvaka, kajti sklatiti Budućnost z vrha je v kontekstu lokalnega razmerja moči pravi podvig. Mornar ima v ligi enak izkupiček kot slovenski prvak, premagal je Cibono in Igokeo ter doma izgubil s Partizanom. Ekipa iz Bara je poleti prevetrila ekipo z osmimi novimi košarkarji, med katerimi je tudi Mirza Begić, nekdanji slovenski reprezentant, sicer pa nesojeni igralec nekdanjega Kopra, kjer je bil kot najstnik na preizkušnji, a se slednjič niso dogovorili za sodelovanje. Begić ni edini član Mornarja povezan s Slovenijo. Član upravnega odbora kluba je nekdanji krilni center Mihailo Vukić, ki je pri nas igral za Kraški zidar, Krško in Novo Gorico.

Najboljši posameznik Mornarja na dosedanjih tekmah je bil Derek Ryan Needham. Ameriški branilec je dosegal po 12 točk, 6,7 podaj, šest skokov in dve pridobljeni žogi. Z odličnimi igrami ga je dopolnjeval tudi izkušeni 35-letni Srb Milko Bjelica, sicer črnogorski reprezentant z izkušnjami iz evrolige je 13 točkam dodajal 5,7 skokov. V Koper ni dopotoval poškodovani Sead Šehović. Mornar med tednom igra Fibini ligi prvakov, kjer je zabeležil dva poraza. “Primorska je sestavila vsega spoštovanja vredno ekipo. Mi smo imeli določene težave, saj zaradi reprezentančnih obveznosti in poškodb nismo še povsem uigrani, zato ne moremo ohranjati visokega ritma igre vseh 40 minut, kar smo plačali s porazi,” pravi Begić. Njegov trener Mihailo Pavićević (brat Đorđije je predsednik kluba) pa dodaja: “Vedno raje govorim o moji ekipi kot o tekmecu. Uigranost je trenutno glavna prednost Primorske. Pozna se, da so že drugo sezono skoraj v enaki postavi, vendar se mi nikogar ne bojimo. Ne iščem zdravila za tekmeca, naj ga oni iščejo za našo ekipo. Čas sicer ni na naši strani, ker še nismo trenirali v popolni zasedbi.”


Najbolj brano