Služba doma v mirovanju

Po peripetijah, začele so se že na začetku leta in odmevale v javnosti, je zdaj znano, da bo priznanemu kardiokirurgu Tomislavu Klokočovniku, ki je proti koncu avgusta odstopil z mesta predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja, v dogovoru s kliničnim centrom za leto dni mirovalo delovno razmerje. Medtem se je preselil in dela v Beogradu.

Tomislav  Klokočovnik  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tomislav Klokočovnik  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Nedavno smo prejeli kratko obvestilo Tomislava Klokočovnika, da bo skupaj s priznanimi kolegi, med njimi tudi iz Avstrije, na kliniki v Beogradu zakoličil dejavnost najsodobnejše kardiokirugije po njegovi, ljubljanski metodi - operaciji z minimalnim rezom. Pred tem je poleti med drugim operiral po svetu, predvsem v Dubaju.

Ali je še zaposlen v ljubljanskem kliničnem centru (UKC)? Kako je bil lahko odsoten približno sedem mesecev? Ali UKC soglaša, da zdaj dela v Srbiji? Na ta vprašanja so iz UKC pojasnili: “21. avgusta smo prejeli pisni odstop dr. Tomislava Klokočovnika z mesta predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja. Za vodjo je bil po pooblastilu imenovan dr. Nikola Lakič. Delo na oddelku poteka po programu - do konca septembra letos smo opravili skupaj 489 posegov (v enakem obdobju lani 445 operiranih elektivnih bolnikov - srčne operacije, velike žilne operacije, vratne arterije, periferne žilne operacije). Klokočovnik je hkrati zaprosil za enoletni suspenz delovnega razmerja, kar je dogovorjeno z aneksom v pogodbi.”

To v praksi pomeni, da bo leto dni njegovo delovno razmerje na neki način mirovalo in bo koristil tako imenovani neplačani dopust. V tem času bo delal v Beogradu.

Klokočovnik je že februarja, po protestu podrejenih, ki so zahtevali njegov odstop s funkcije predstojnika oddelka, začel koristiti proste ure. Takrat nam je zatrdil, da jih ima za vsaj štiri mesece, nabrale pa so se zaradi dela prek delovnega časa. V vodstvu UKC so nam zdaj potrdili, da je imel presežnih ur ogromno, hkrati pa tudi še neizkoriščen letni dopust.

Klokočovnik je že februarja omenjal, da bi lahko takoj odšel iz UKC, saj ga vabijo druge velike klinike po svetu. Spomnimo, da je v odzivu na pisno pritožbo enajstih kirurgov zoper njega kot predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja, zoper njegovo vodenje in način dela (ta naj bi vseboval tudi nekatere nepravilnosti) takoj podal ustno odpoved delovnega razmerja, a si nato premislil in to pogojeval z zahtevo po opravičilu. To so nekateri podrejeni storili, ne pa vsi.


Najbolj brano