Zaslužkarstvo in politična volja

Trgovanje s človeškimi usodami je že leta eden najdonosnejših kriminalnih poslov. Hranijo ga revščina, vojni konflikti, družbena neenakost. Migracijske tokove poleg stisk spodbujajo tudi pogosto nerealne obljube o boljšem življenju, možnostih za delo in, ne nazadnje, o miru, brez rožljanja orožja.

Letos se je izjemno povečalo število beguncev in ekonomskih migrantov, ki prečkajo naše kraje, da bi prišli ... kam? Tega pogosto še sami ne vedo, so pa praviloma prepuščeni verigam tihotapcev, ki od njih terjajo izjemno visoke zneske. Ko policisti onesposobijo eno združbo, jo, tako kot pri trgovanju z drogo, takoj nadomesti druga.

Zidovi in žice niso rešitev. Rešitev je lahko samo globalna, vendar mora zanjo obstajati enotna politična volja mednarodne skupnosti.

V slovenskih priporih in zaporih je letos končalo rekordno število tihotapcev ljudi, različnih narodnosti in z različnimi vlogami na kriminalni lestvici. Zadnji uspeh koprskih kriminalistov, ki so v sodelovanju z Europolom in policijami sosednjih držav onesposobili še eno mednarodno združbo tihotapcev, v katerih naj bi imeli glavno vlogo domačini, je spodbuden.

Ni pa se mogoče izogniti širšim razsežnostim, na katere nobena policija nima vpliva. Na primer na odkrite grožnje turškega predsednika Erdogana, da bo proti Evropi spustil več kot 3,5 milijona beguncev, ki so trenutno v Turčiji, če se bo kdo vmešal v njegovo vojno za “čisti” obmejni pas brez Kurdov v Siriji, kamor bi naselil begunce. Prav tako nobena policija nima vpliva na evropske institucije, ki že leta ne vedo prav dobro, kaj bi z begunci sploh storile in kako bi jih razporedile.

Odhajajoča evropska komisija oziroma njen predsednik Jean Claude Juncker se bolj kot z vprašanjem migracij ukvarja z vprašanjem, kako prijateljski Hrvaški zagotoviti čim prejšnji vstop v schengenski prostor. Čeprav je meja med Hrvaško in BiH kot sito, ki bi v primeru še večjega števila beguncev odpovedalo na celi črti.

Z nedavnim padcem italijanske vlade je, na srečo, padel tudi predlog tedanjega notranjega ministra Mattea Salvinija o zidu na italijansko-slovenski meji. Zidovi in žice niso rešitev. Rešitev je lahko samo globalna, vendar mora zanjo obstajati trdna in bolj ali manj enotna politična volja mednarodne skupnosti. Ta bi morda končno omogočila tudi začetek konca zaslužkarstva na račun ljudi.


Preberite še


Najbolj brano