Glasovali bodo o kar 147 projektih

Od danes do nedelje bodo lahko Koprčani glasovali o predlaganih projektih za participativni proračun. Za ta namen so v proračunu za leto 2020 predvideli 480.000 evrov. Od 366 oddanih predlogov jih 147 izpolnjuje pogoje. Seznam je dostopen na spletni aplikaciji.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Komisija je preverjala, ali predlagani projekti ustrezajo pogojem iz poziva. Med drugim so preverili, ali so izvedljivi v predvidenem proračunskem obdobju, ali so v skladu z zakonodajo in urbanističnimi akti, pa tudi, ali so že vključeni v zdajšnji načrt naložb. Projektov, katerih izvedba ne dosega 5000 evrov ali presega 20.000 evrov, niso uvrstili na glasovanje.

Na glasovanje so uvrstili 147 predlogov projektov. Predsednik komisije za participativni proračun Borut Jerman pravi, da je bilo največ infrastrukturnih predlogov, denimo, ureditev oziroma gradnja poti in pločnikov, površin za aktivno preživljanje prostega časa, ozelenitev, ureditev otroških igrišč, turističnih, sprehajalnih in kolesarskih poti ter nekaj kulturnih in izobraževalnih dejavnosti.

480.000

evrov so v občini zagotovili za izvajanje participativnega proračuna

Glasovanje bo možno prek spletne aplikacije Consul (na povezavi predlagam-odlocam.koper.si) od danes do nedelje do polnoči. Za glasovanje v spletni aplikaciji bo treba vnesti EMŠO in druge predpisane podatke, kar bo omogočalo dostop do spletne aplikacije. Sicer pa bodo Koprčani lahko glasovali tudi osebno v vložišču na sedežu koprske občine ali na sedežih krajevnih skupnosti.

Med projektnimi predlogi, ki so se uvrstili na glasovanje, bodo lahko izbrali košarico projektnih predlogov, katerih skupna vrednost ne bo presegala 80.000 evrov, kolikor je zagotovljen znesek za posamezno območje participativnega proračuna. Pri glasovanju je treba izbrati območje, ne nujno tisto, v katerem živiš, in znotraj tega območja glasovati za predlagane projekte. Glasovali bodo lahko le za projekte znotraj izbranega območja. Krajevne skupnosti so razdelili na šest območij, kar je sprožilo pomisleke zaradi morebitnega preglasovanja večjih krajev nad manjšimi.

Aleš Bržan

župan MO Koper

“Kar bodo občanke in občani prihodnji teden izglasovali, bo občina prihodnje leto naredila.”

Po koncu glasovanja bo spletna aplikacija zbrala vse glasove in izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je posamezen projekt prejel. “Kar bodo občanke in občani prihodnji teden izglasovali, bo občina prihodnje leto naredila,” zagotavlja koprski župan Aleš Bržan. V občini napovedujejo, da bodo tudi neuvrščene predloge skrbno pregledali in razmislili, ali jih ni mogoče vključiti v ostali del proračuna.


Najbolj brano