Trend pomladitev jih ni obšel

Košarkarski drugoligaši vstopajo v drugi krog nove tekmovalne sezone. Pri nas bo največ zanimanja zagotovo zbudil obujeni kraško-notranjski derbi med Sežano in Postojno. Kraševci so v novo sezono vstopili pomlajeni.

Trener sežanskega moštva ostaja Teddy Delač Foto: Zdravko Primožič/FPA
Trener sežanskega moštva ostaja Teddy Delač Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEŽANA > Sežanski košarkarji so v končnici minule sezone izpadli v polfinalu proti Celju, prav daleč od finala pa niso bili. Kako bo letos, je bolj stvar ugibanja, kajti za razliko od minulih sezon, ko so bili favoriti znani že na začetku sezone, se letos napoveduje zelo izenačeno tekmovanje.

Tudi v Sežani so sledili trendu pomlajevanja in pocenitve ekipe. Sprememb je precej. Odšli so Luka Dimec, Matija Trampuš, Luka Grum (oba sta trenutno brez kluba) in Andro Krstinić, ki igra za Kraljevico v hrvaški A-2 ligi. Sredi sezone je zaradi bolezni moral kariero prekiniti Taras Velikonja Grbac, ki je poleti veliko prezgodaj preminil. Krmar članske ekipe ostaja Teddy Delač, sicer pomočnik selektorja hrvaške reprezentance U-20, njegov pomočnik pa je postal Zoran Lazarevski. Jan Bezica, ki je bil tudi trener mlajših selekcij, je namreč nov trenerski izziv našel na oddaljeni Islandiji. Ob domačem podmladku so novinci v ekipi reprezentant do 20 let, 205 centimetrov visoki krilni center Adrian Jogan, ki je prišel iz Heliosa (doma je iz slovenske Istre), iz nekdanjega prvoligaša Ilirije je prišel krilo Aljaž Stopar (leta 2017 je bil na preizkušnji pri koprski Primorski), po treh letih se je v sežanski dres vrnil tudi izkušeni organizator igre Jaka Zagorc. “Ekipo smo dodatno pomladili, ker si želimo delati na dolgi rok in mladim igralcem ponuditi priložnost za napredovanje in rast skupaj z klubom. Kriterij izbire igralcev je bil v prvi vrsti ambicioznost in delavnost. Največja pridobitev je zagotovo ostanek Nika Bačviča, ki se je v minuli sezoni izkazal kot najboljši igralec moštva, potem pa prihod mladega reprezentanta Jogana in Zagorca, ki nam bo pomagal svojimi izkušnjami,” pravi Delač.

Danes Mesarija Prunk : Postojna

Drugi krog nove tekmovalne sezone danes ob 19. uri v dvorani sežanske srednje šole po osmih letih prinaša kraško-notranjski derbi med Mesarijo Prunk in Nagode Postojno, ki jo vodi Predrag Milović, nekdaj tudi trener sežanskega kluba. Dvoboj ima še dodaten draž, saj je trenutno zelo težko oceniti realna razmerja moči med tekmeci, zagotovo pa ne bomo veliko zgrešili, če napovemo precej izenačeno tekmo.

Velik dobitek je zagotovo prihod 205 centimetrov visokega Američana Timothya Roberta Colea, ki je lani zablestel v portoroškem dresu s povprečjem 18.4 točk in 12.7 skoka ter s kar 22 dvojnimi dvojčki v 22 od skupno 28 tekem. “Tim Cole je bil eden izmed najboljših igralcev v ligi, vendar rezultat kluba ni bil dober. Izstopa s telesnimi sposobnostmi, po drugi strani pa se je prvič srečal z resnim sistemom dela in treninga, z organizirano igro, z odgovornostjo tako v obrambi kot v napadu. Nekaj časa bo rabil za prilagoditev. Želimo si, da bo ponovil dobre igre iz lanske sezone in da bo ekipa zmagovala. Le na tak način lahko ovrednoti dobre igre in statistiko,” je zanimiva Delačeva ocena.

O rezultatskih ciljih oziroma o načrtu razvoja članske ekipe pa trener pravi: “Vedno se želimo boriti za sam vrh. Obenem bomo skušali razvijati mlade domače igralce, pa tudi vse tiste ki bodo prepoznali vizijo kluba. Menim, da imamo konkurenčno ekipo, po drugi strani pa bodo odločale malenkosti. Liga je zelo izenačena in temu primerno zelo zahtevna. Seveda si v prihodnosti sežansko košarko želimo vrniti v prvo ligo, ampak se zavedamo, da ne smemo preskakovati stopnic. Upam da bomo z dobrim delom zasluzili priložnost, da bi se borili za napredovanje.”

Teddy Delač

trener KK Sežana

“V prihodnosti sežansko košarko želimo vrniti v prvo ligo, ampak se zavedamo, da ne smemo preskakovati stopnic.”


Najbolj brano