Med premorom zacelili rane

Po reprezentančnem premoru spet prihaja v ospredje prva slovenska nogometna liga, med osrednjimi prizorišči 14. kroga pa bo Sežana, kjer bo jutri ob 14.30 gostoval Maribor, ki je trenutno na drugem mestu. Tabor je dvotedenski premor izkoristil za strnitev vrst in vrnitev nekaterih poškodovanih igralcev.

Utrinek iz prvoligaške tekme septembra 2000 med Taborom in 
tedanjim  Mariborom Pivovarno Laško.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Utrinek iz prvoligaške tekme septembra 2000 med Taborom in tedanjim Mariborom Pivovarno Laško.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEŽANA > Maribor najbrž ni primeren tekmec, na katerem bi lahko v celoti ocenjevali, koliko koristi je premor prinesel sežanskemu prvoligašu. Vemo, kako je z motivom na tekmah s tekmeci z vrha lestvice in slovite preteklosti, pa tudi to, da se rezultatski cilji v prvenstvu dosegajo proti sebi primernim. Za Tabor je bil čas med septembrskim in oktobrskim reprezentančnim premorom čas zahtevnih preizkušenj in velikih težav. Osvojil je le tri točke proti Bravu, vendar mu je hkrati na roke zelo šel sila skromen rezultatski izkupiček tekmecev za obstanek, zato je na lestvici še vedno precej visoko. A odslej bo treba točke osvajati. Jutri to ni imperativ, do konca oktobra pa bosta srečanji s Triglavom in Rudarjem že veliko povedali o sežanski prihodnosti. Tabor je bil avgusta v Ljudskem vrtu blizu presenečenja, saj je bila igra vijoličastih v krizi, vendar je ostalo pri tistem kdo ve, kaj bi bilo če …, če ne bi bil ob koncu prvega polčasa po nepotrebnem izključen Stjepan Babić. Z igralcem manj v nadaljevanju pač ni šlo in vijolice so po izenačenju gostov na 2:2 tekmo dobile s 4:2.

Sežanci so zadnja dva tedna izkoristili za mini ciklus priprav in skok v Livorno, kjer so odigrali tekmo za zaprtimi vrati s tamkajšnjim italijanskim B ligašem, Livornom. “V bistvu sem zadovoljen z opravljenim delom v zadnjih dveh tednih. V Livornu sem priložnost ponudil mlajšim in nogometašem, ki so na preizkušnji, da vidim, na kaj lahko računam v prihodnosti. Dva dni dela smo namenili vzdržljivosti in telesni moči, sicer pa se počasi vračajo nogometaši, ki so imeli zdravstvene težave,” pravi trener Almir Sulejmanović, ki je bil tudi brez mladih reprezentantov Leona Severja in Ariana Renerja. S treningi je začel osrednji branilec Klemen Nemanič, blizu nastopu sta vezista brata Stjepan in Mario Babić, ki sta se ukvarjala s poškodbama gležnja oziroma kolena, nekaj težav sta imela še Ivor Horvat in Erik Salkić, Rodrigue Bongongui pa je odpravil posledice udarca v arkado na zadnji prvenstveni tekmi z Domžalami.

Tekmovalna forma

Po tekmovalni formi v zadnjih šestih tekmah je Maribor na prvem mestu, saj je osvojil 16 točk, Tabor je na predzadnjem mestu s tremi. Skupno pa so vijoličasti doma osvojili 14, v gosteh enajst točk, Tabor pa 12 doma in zgolj eno v gosteh, v Velenju.

Kaj sežanski trener pričakuje od jutrišnje tekme? “Vemo, kaj nas čaka, tudi zato, ker je Maribor v zadnjem času stopnjeval formo. Igramo doma, kjer je vsakemu tekmecu težko, dali bomo vse od sebe. Seveda pa si želimo osvojiti kakšno točko. Pričakujem poln stadion in obenem vabim navijače, da nas pridejo podpreti,” pravi Sulejmanović.

V Ljudskem vrtu so pred gostovanjem optimisti, trener Darko Milanič je bil še posebej zadovoljen s pripravljalno tekmo v Avstriji proti tretjeligašu Weizu, ki so jo dobili s 3:0. “Igrali smo proti zelo agresivnemu nasprotniku, ki nam ni pustil veliko prostora. Pristop je bil pravi. Tekma je bila pomembna tudi zaradi prilagajanja na manjše igrišče, v Weizu je bilo bolj podobno sežanskemu,” je dejal Milanič in dodal: “Nekateri fantje dolgo niso igrali, predvsem Samir Handanović, Bajde in Koblar. Milec in Rajčević sta se vrnila po poškodbi.” Na seznam poškodovanih se je med premorom vpisal Denis Klinar, kaže da bo za gostovanje kandidiral tudi Luka Zahović.

Če so češnjice v napadu odvisne predvsem od enega igralca, Predraga Sikimića, ki ima na računu sedem zadetkov, pa ima Maribor bistveno več razpoloženih igralcev v napadu - Rok Kronaveter je pri šestih, Rudi Požeg Vancaš pri petih, Dino Hotić in Luka Zahović pa sta zadela po štirikrat.


Najbolj brano