Na Soči bo tromostovje

Kot se je včeraj slikovito izrazil novogoriški župan Klemen Miklavič, bo čez leto dni nad Sočo v Solkanu tromostovje. Ker tedaj naj bi z denarjem EU že postavili brv za pešce in kolesarje blizu kajakaškega centra. To bo tretji “most” čez ta krak reke.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

SOLKAN > V kajakaškem centru so včeraj predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) in Kolektorja CPG podpisali pogodbo za izvedbo ključnega dela projekta Isonzo - Soča.

Zaradi podražitev je “vskočila” občina

Gre za visečo brv za pešce in kolesarje čez Sočo južno od kajakaškega centra. Na desnem bregu reke bo povezana s kolesarsko stezo Solkan- Plave (glavno povezavo v Posočje), na levem pa z enako potjo do Trga Evrope in bodoče kolesarske mreže Nove Gorice. Brv naj bi stala 1,15 milijona evrov brez davščin, postavili pa jo bodo predvidoma v letu dni.

1,15

milijona evrov brez davščin je ocenjena vrednost brvi čez Sočo.

“Ko sem prevzel mandat, sem mislil, da stvari tečejo, a bi projekt lahko ogrozile podražitve gradnje,” je novogoriški župan Klemen Miklavič spomnil, da bi morali brv graditi že pred več kot pol leta, a je razpis padel zaradi previsokih ponudb gradbincev. Ponovljen razpis je le uspel, in kot je včeraj dejal, so na točki, “ko bomo na terenu začeli videvali kopače.” Bo pa novogoriška občina na ta račun morala na svoja pleča prevzeti strošek urejanja povezovalne poti do brvi.

Rezultat je Miklavič včeraj opisal slikovito: “Soča dobiva tromostovje, takšno, ki tudi simbolizira tri načine mobilnosti; mobilnost po železnici, ki je zelo pomembna in na čemer moramo veliko delati v prihodnosti, po cesti ter s kolesi oziroma peš. Naj bo torej to tromostovje tudi simbol treh načinov transporta in infrastrukture zanje, ki je ključna za zagotavljanje gospodarskega razvoja, boljše kakovosti življenja in večje blaginje v naših krajih.”

Klemen Miklavič

župan Nove Gorice

“Soča dobiva tromostovje, takšno, ki tudi simbolizira tri načine mobilnosti.”

Župan Gorice Rodolfo Ziberna je zaželel, da bi se podobo srečanje kmalu zgodilo v Gorici, ki naj bi prek projekta Isonzo - Soča dobila več urejenih kolesarskih stez. Šempetrski župan Milan Turk pa je zbrane povabil na otvoritev postajališča za avtodome in avtokampa v Vrtojbi v začetku novembra, prve naložbe, ki so jo izvedli pod okriljem EZTS GO.

Čez leto dni bodo kolesarji in pešci lahko šli čez Sočo tudi pri kajakaškemu centru.

Poslej kot po maslu?

“Smo tik pred izborom projektantov za pot od brvi do Trga Evrope in se zaključuje projektiranje stez v sosednji Gorici,” je naslednje korake napovedal predsednik EZTS Matej Arčon. Pripravljajo tudi naložbe na področju zdravstva (skupnosti center v Novi Gorici, skupna obravnava porodnic, naložbe v goriškem parku Basaglia) in zaključujejo pogajanja glede e-naročanja. Pri zadnjem gre za to, da bi lahko pacienti opravili določene zdravstvene storitve v Šempetru ali Gorici, ne da bi pri tem imeli stroške ali birokratke ovire.


Najbolj brano