Ko avto razume voznika

Toyota je predstavila nov študijski avto z oznako, ki pa ni zgolj in samo avto. Z vgrajeno napredno tehnologijo ustvarja čustveno vez z voznikom.

Za zdaj gre samo za študijski primerek, a nekoč bo to vozilo morda 
postalo resničnost.  Foto: Toyota
Za zdaj gre samo za študijski primerek, a nekoč bo to vozilo morda postalo resničnost.  Foto: Toyota

Gre za nadgradnjo že videne Toyotinega vozila Concept-i, vozilo pa je opremljeno z možnostjo avtonomne vožnje četrte generacije in tehnologijo yui, interaktivnim vmesnikom z umetno inteligenco, ki notranjost kabine prilagaja voznikovemu psihofizičnemu stanju.

“Napredna tehnologija nam omogoča, da vozilo prilagodimo vsakemu kupcu posebej,” pojasnjuje vodja razvoja LQ Daisuke Ido. “Z LQ smo dosegli natanko to in tako se lahko avto in voznik še boj povežeta.”

Yui namreč lahko avtomatsko predvaja določeno zvrst glasbe glede na okolje in hkrati priskrbi informacije o temah, ki zanimajo voznika. Notranjost vozila se ponaša z OLED paneli in svetlobnimi trakovi, vgrajenimi v tla in strop, ki vzpostavljajo komunikacijo z voznikom. Svetloba namreč spreminja barvo glede na način vožnje.

Z osvetlitvijo yui tudi nakaže, s katerim potnikom komunicira. Funkcija digital micromirror device s projiciranjem slik na cesto pred sabo omogoča komunikacijo vozila z ostalimi udeleženci v prometu. Z novim konceptom želi Toyota nadgraditi izkušnjo vožnje ter ji dodati čustveno komponento.

LQ bodo razstavili na Future Expo v okviru tokijskega avtomobilskega salona med 24. oktobrom in 4. novembrom. V nadaljevanju pa Toyota pripravlja dogodek Toyota Yui Project Tours 2020, testne vožnje, ki bodo potekale med junijem in septembrom prihodnje leto ter omogočile širši javnosti, da preizkusi nov koncept interaktivnega avta.


Najbolj brano