Po več kot desetih letih končno nov helikopter v policijski floti

Danes popoldne je na Brnik priletel novi policijski helikopter AW169. Kljub dvotedenski zamudi - po pogodbi bi namreč moral biti v Sloveniji konec septembra - so v policijskih vrstah zadovoljni. Policijska flota je namreč zastarela, od šestih helikopterjev pa sta trenutno operativna le dva.

V Slovenijo je nova pridobitev policijske flote priletela z dvotedensko zamudo. Foto: STA
V Slovenijo je nova pridobitev policijske flote priletela z dvotedensko zamudo. Foto: STA

BRNIK > Vodja letalske policijske enote Dejan Kink je bil ob današnjem pristanku novega helikopterja na Brniku več kot zadovoljen, da je v floti po več kot deset letih sodoben helikopter. “Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika hitrost križarjenja, ogromna zaloga moči in fleksibilnost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v tem razredu helikopterjev in zelo dobro vidnost. Gre za novo generacijo sodobnih helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa,” je povedal Kink. Dodal je, da to v praksi pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje.

Tehnološko sodoben večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW169 bo policija uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. Do operativne uporabe helikopterja, za katerega je policija odštela nekaj več kot 14,5 milijona evrov, pa je še nekaj korakov. V prihodnjih dneh bo sledil končni prevzem, med katerim bodo preverili, ali helikopter, oprema in orodje ustrezajo zahtevanim specifikacijam, ali je dostavljena vsa zahtevana dokumentacija in ali je ta popolna. Po pridobitvi dovoljenja za plovnost helikopterja s strani agencije za civilno letalstvo pa bo sledilo še operativno urjenje letalskih posadk in uporabnikov.

306

kilometrov na uro je maksimalna hitrost novega helikopterja

Kot pojasnjujejo na policiji, morajo biti helikopterji v koraku s časom in novimi tehnologijami, da lahko letalska policijska enota deluje nemoteno in izvaja vse naloge, vključno z reševanjem v gorah.

Sicer pa je AW 169 relativno nov, izjemno zmogljiv helikopter, ki se zelo hitro uveljavlja na trgu. Prvič je ta model letel v letu 2012, od 2015 pa ima tipski certifikat EASA. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči. Maksimalna hitrost helikopterja je 306 km/h. Med opremo pa je zunanji vitel, oprema za desantiranje osebja iz helikopterja, reflektor velike moči, kljuka za prenos zunanjega tovora in samostojni snemljivi medicinski interier z enimi nosili.

14,5

milijona evrov je policija odštela za helikopter AW169

Letalska policijska enota ima sicer šest starejših helikopterjev, od teh sta trenutno plovna dva (A109 in AB206), ostali so v vzdrževanju ali postopku obnove. Policija naj bi v kratkem objavila javno naročilo še za en helikopter.


Najbolj brano