Na delavnicah jih učijo o varnosti

V prvih tednih po odprtju koloparka v športnem parku Brajda je zanimanje med mladimi, predvsem šolarji, preseglo pričakovanja. Žal mnogi ne upoštevajo navodil za varnost, s čimer ogrožajo sebe in ostale. Zato so organizirali delavnice za varno uporabo.

Organizirali bodo še tri delavnice za varno uporabo koloparka. Foto: Urban Cerjak
Organizirali bodo še tri delavnice za varno uporabo koloparka. Foto: Urban Cerjak

TOLMIN > Kljub temu da so že ob odprtju koloparka organizirali delavnico o varni uporabi in so na vhod namestili table s pravili, v zavodu za kulturo, šport in mladino, ki s poligonom upravlja, opažajo, da jih mnogi ne spoštujejo. Neodgovorno obnašanje pa lahko vodi v nesrečo, opozarjajo. Ena se je že zgodila.

“Kot velja za ostale koloparke v Sloveniji, je tudi uporaba tolminskega na lastno odgovornost. Je nemogoče, da bi stalno dežural varnostnik. Še vedno opažamo mladež brez čelad, na stezi se jih pogosto gnete preveč, čeprav jih več kot pet hkrati ne bi smelo biti,” opaža direktor zavoda Branko Velišček. ki poudarja, da spoštovanje pravil ni namenjeno omejevanju uporabnikom, temveč njihovi varnosti. “Vsak je odgovoren za svojo varnost in varnost drugih. Pravila so jasno napisana, tabla je obešena pri vhodu. Apeliramo na starše, naj poskrbijo, da jih bodo otroci spoštovali. Kolopark je zanimiva pridobitev, če pa ne bo reda, bomo morali razmisliti, kako naprej.”

Zaradi zagotavljanja večje varnosti občina, ki je za park odštela 40.000 evrov, z upravljalcem organizira dodatne delavnice varne uporabe, ki jih vodi izkušeni kolesar Marko Munih. Četrta bo danes. Upravljalci opozarjajo, da morajo biti otroci pod nadzorom odrasle osebe. Obvezna je uporaba čelade in druge zaščitne opreme. Strogo je prepovedana vožnja z motornimi in električnimi vozili. Vozi se lahko le v nasprotni smeri urinega kazalca. Med drugim je prepovedano prehitevanje in ustavljanje in vožnja po travi, zapovedana je varnostna razdalja ...


Najbolj brano