Stopicanje na mestu

S porazoma proti Severni Makedoniji in Avstriji je konec slovenskih sanj o nastopu na evropskem prvenstvu prihodnje leto, razmetanem po vsej stari celini in še malo zunaj nje (Azerbajdžan). Vsaj stroškov za dolga potovanja ne bo, bi k temu pripomnili ciniki. Zagotovo pa je tudi konec medenih tednov selektorja Matjaža Keka in javnosti, ki je po dveh debaklih že kar pošteno jezna. Oktobra 2019 se je izbrana vrsta spet vrnila tja, kjer je bila pred skoraj letom dni. Po napredku je sledil padec, ki ponuja samo še več vprašanj, odgovorov pa zelo malo.

Zakaj je septembra Slovenija proti Poljski in Izraelu pokazala bojevito igro z repom in glavo, dobro povezavo linij od obrambe do napada, pa tudi metanja na glavo na vse ali nič, ki ji je prinesel zmago proti Izraelu, mesec dni zatem pa ni delovalo čisto nič? Pa čeprav je bilo veliko besed o tem, koliko in kako dobro reprezentanti igrajo v klubih. Je težava v značaju reprezentantov, tistih, ki so zraven že šest in več let? Keka in njegovo postavo so kolegi že povsem prebrali, z dvema ali tremi “varovalkami” so povsem odrezali Josipa Iličića, vse ostalo je bilo nabijanje žoge v prazno. Slovenija je bila bleda, brezidejna, brez odločnosti, prave energije, želje, skoraj brez kombinatorike. In verjetno tudi brez pravega značaja. Ob taki igri ter ob podobnem “amerikaniziranem” navijanju v Stožicah, je sklicevanje na sojenje Turka Çakirja, v nedeljo na ravni najslabših sodnikov slovenske prve lige, samo poceni izgovor.

Slovenija je bila bleda, brezidejna, brez odločnosti, prave energije, želje, skoraj brez kombinatorike. In brez pravega značaja.

Kvalifikacij je za Slovenijo torej konec, novembrski tekmi z Latvijo in Poljsko sta lahko primerni za pogled naprej, torej za preverjanje kadra, ki je na voljo. Vprašanje pa je, kako o tem razmišlja selektor. Del jedra ekipe je blizu slovesa, prava analize tega, kaj prihaja za njimi, pa odgovorne očitno šele čaka. Prav veliko materiala iz podmladka trenutno ni videti.

Kek ne mara velikih sprememb in je na obeh oktobrskih tekmah prisegal na ene in iste igralce (in menjave), ne glede na prikazano. Pa vendar bo treba poiskati kaj uporabnega tudi s klopi ali pa povabiti koga, ki do zdaj ni bil na reprezentančnem seznamu. Težave z omejeno kakovostjo niso od včeraj, izstopajoči nogometaši se pojavijo v daljšem časovnem obdobju, zato selektorju ob omejenem izboru nogometašev drugega niti ne preostaja.


Preberite še


Najbolj brano