Še zadnji kilometer makadama v Dragonji

Z rezkanjem dotrajanega asfalta v Sv. Petru se je začela ena največjih naložb v piranske občinske ceste. V akciji popravljanja cest se je znašel tudi edini piranski kilometer makadama skozi Dragonjo. Naložbe bodo vredne 450.000 evrov.

Gradbeni stroji že rezkajo star asfalt pri Sv. Petru in Župančičih.
Gradbeni stroji že rezkajo star asfalt pri Sv. Petru in Župančičih.  

PIRAN > Občina Piran je po javnem razpisu za sanacijo določenih delov občinskih cest, največjem v zadnjih letih, začela popravljati občinske ceste. Sanacije se bodo nadaljevale tudi v prihodnjem letu.

Na razpisu, ki je bil razdeljen na štiri sklope, saj so želeli doseči najboljšo ceno, sta bila za sanacijo cest izbrana Cestno podjetje Koper in Hip Plus. Med sanacijo, ki naj bi trajala do leta 2021, bo občina preplastila več kot 18.000 kvadratnih metrov občinskih cest. Bruno Kuzmin iz kabineta piranskega župana poudarja, da je to najvišja vsota, kar jih je občina v zadnjih desetih letih namenila za vzdrževanje cest.

18.000

kvadratnih metrov cest bo preplastila piranska občina

Tudi pločnik za Fieso

Zaradi izrazitih poškodb bodo preplastili različne odseke občinskih cest: dela že potekajo v Župančičih v smeri doline Dragonje in iz Dragonje v smeri Sv. Petra (pred in po serpentinah). Sledile bodo ceste Lucija-Malija, Seča-Korte, Gorgo-Sv. Križ v Parecagu, lokalna cesta na Lucanu, lokalni cesti v središču Sv. Petra in Nove vasi, odsek Sečovlje v smeri proti Lonzanu, cesta Beli križ-Strunjan, del Oljčne poti v Piranu, cesta med Vrtovi v Portorožu in nekaj manjših odsekov lokalnih cest.

Poleg omenjenih odsekov si bo občina prizadevala, da bo do konca leta preplastila še cesto Arze-Fiesa, ob kateri želi narediti še pločnik.

V občini so z izračuni tudi dokazali, da je tokratna naložba po dolgih letih res najvišja. V preteklih letih je za redno investicijsko vzdrževanje cest letno namenila od 121.762 do največ 354.851 evrov oziroma povprečno okoli 240.000 evrov.

Izločene iz navigacijskih sistemov

Dodajmo, da bo na lokalnih cestah v prihodnje manj prometa, saj se kažejo ukrepi, ki ji je občina sprejela avgusta na vrhuncu turistične sezone in prometne gneče. Občina je na lokalnih cestah prepovedala tranzitni promet, postavila ustrezno signalizacijo, na najbolj obremenjenih priključkih z državnih na lokalne ceste pa postavila dijake in študente, ki so opozarjali voznike na spremenjen prometni režim.

Obenem je piranski župan Đenio Zadković poslal obvestilo podjetjem, ki upravljajo z navigacijskimi sistemi in aplikacijami, ter jih obvestil, da je tranzitni promet na lokalnih cestah, s katerimi upravlja občina, prepovedan. Od njih je pričakoval, da bodo iz svojih navigacijskih sistemov, ki ob zastojih na glavnih državnih cestah voznike preusmerjajo na lokalne ceste, lokalne ceste izločili. Odzvalo se je podjetja Here, ki pokriva več kot 70 odstotkov lokacijskih podatkov za navigacijske naprave na svetovnem trgu, in sporočilo, da so v svoje aplikacije vnesli omejitve glede tranzitnega prometa.


Najbolj brano