Otroška predstava po zgledu televizijskih krimičev

V Gledališču Koper so sezono začeli s premiero otroške predstave Super reva, koprodukcije s tržaškim Slovenskim stalnim gledališčem, ki je odprla 9. festival za mularijo Pri svetilniku.

 V Super revi igrajo (z leve) Tadej Pišek, Igor Štamulak, Anja Drnovšek in Blaž Popovski.    Foto: Jaka Varmuž
V Super revi igrajo (z leve) Tadej Pišek, Igor Štamulak, Anja Drnovšek in Blaž Popovski.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > Otroški “komični krimič” sta napisala dramaturginja Tatjana Doma in režiser Jaša Jamnik, leta 2010 podpisana že pod uspešno odrsko priredbo Groznega Gašperja ameriške pisateljice Francesce Simon. Tudi tokrat nosilno vlogo živahno igra Igor Štamulak, njegov Jure pa kakor pred desetletjem že Gašper naklonjenost otroškega občinstva žanje s predrznostjo, zabeljenim besediščem in nesramnostjo tako do mlajšega brata kakor do sosedove Tine (Anja Drnovšek).

Medtem ko Jure in Tina iščeta skrivnostno izginulega malega Lukca (za scenografijo s funkcionalnim velikim kavčem v središču in tipizirane kostume je poskrbela Vasilija Fišer, za tako igrivo kakor tesnobno glasbo pa Mirko Vuksanović), sprejemata obiskovalce in neobičajne pošiljke. Tadej Pišek upodobi zaspanega poštarja in na vse detajle pozornega policaja, Blaž Popovski pa posrečenega dostavljalca pic, prepevajočega in plešočega na rolerjih. Najprej se izkaže, da je v škatli namesto torte smrdljiv drek, napeto pa postane, ko otroka na pici odkrijeta nekaj, kar je očitno odrezan človeški prst. Vse kaže, da je Juretov bratec Lukec ugrabljen - hip zatem se njegov prestrašen in objokan obraz (Rok Matek) pokaže na projekciji v ozadju (oblikovalca videa sta Izidor Čok in njegov oče Radovan), ob dečkovi poviti roki brez prsta pa rohni zamaskiran ugrabitelj (Blaž Popovski). Na premieri je ob vsakokratni ponovitvi takšnega videoklica nekaj otrok starše primoralo k predčasnemu odhodu iz gledališča, nekateri pa so vendarle vztrajali, prestrašeni, prižeti k mamici ali očku. Pojasnjevanje, da je vse le gledališka iluzija in da se bo zgodba srečno iztekla, pri tej starosti pač ne zaleže ...

V koprskem gledališču soglašajo, da predstava ni ustrezna za najmlajše, in zagotavljajo, da jo zelo dobro sprejema ciljno občinstvo, učenci druge osnovnošolske triade. Otrokom iz vrtcev in prve triade so namenjeni Župančičevi Mehurčki, ki jih bodo premierno uprizorili v soboto. Ta predstava gledališke umetnosti najbrž ne bo podredila ceneni senzacionalnosti ameriških televizijskih kriminalk.   


Najbolj brano