Idrija naj bi postala pametno mesto

Največja letošnja naložba, preko tri milijone evrov vredna energetska sanacija idrijske osnovne šole in zdravstvenega doma, se zaključuje. Podpisani sta pogodbi za testno vzpostavitev trajnostne rabe elektrike v njiju, ostalih večjih javnih objektih in 30 gospodinjstvih v Idriji in za začetek gradnje štiri milijone evrov vrednega otroškega vrtca v Spodnji Idriji.

Bodoči otroški vrtec v Spodnji Idriji, le zunanje plošče bodo 
sive.  Foto: Saša Dragoš
Bodoči otroški vrtec v Spodnji Idriji, le zunanje plošče bodo sive.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Župan Tomaž Vencelj je v minulih dneh podpisal pogodbi, ki bosta Idriji prinesli uvodno opremo za nadzorovano trajnostno rabo električne energije, Spodnji Idriji pa vrtec. Prve bosta poleg ostalih večjih zavodov deležna še zdravstveni dom in osnovna šola.

Energetska trajnost

Podpis pogodbe s predstavnikom japonskega Hitachija Hidakijem Hanamijem zaključuje večletne priprave na pilotno vključitev Idrije v projekt NEDO. To bo v sodelovanju japonske korporacije, slovenskega Elesa in številnih razvojnih družb (med njimi Kolektor Sistecha) prineslo testno opremo za nadzorovano trajnostno rabo elektrike in s tem korak v projekt Idrije kot pametnega mesta. V zdravstvenem domu in osnovni šoli v Idriji končujejo dela. “Energetska sanacija v zdravstvenem domu bo zaključena ta, osnovne šole pa prihodnji mesec. Delavci pravkar odpravljajo manjše napake. Naložba je ostala v načrtovanem okviru 3,05 milijona evrov,” je z letošnjo največjo naložbo v občini, ki poteka v sodelovanju s koncesionarjem Petrolom, zadovoljen podžupan Branko Lapajne.

3

milijone evrov je stala energetska sanacija osnovne šole in zdravstvenega doma

4

milijone evrov pa bo stala gradnja nizkoenergetskega vrtca v Spodnji Idriji

Osnovna šola, katere novejšo stavbo so tudi nadgradili, bo morala na dokončno ureditev knjižnice in ostalih kabinetov v njem še nekoliko počakati.

Energetska sanacija nadzidane osnovne šole Idrija bo zaključena novembra.

Nizkoenergetski bo tudi nov vrtec

Sreda je prinesla še dolgo pričakovano pogodbo za izgradnjo otroškega vrtca v Spodnji Idriji. Naložbo so racionaliziali in bo stala štiri in ne pet milijonov evrov, kolikor so sprva načrtovali. Z županom Vencljem sta jo podpisala direktor gradbenega podjetja Zidgrad Igor Božič in predstavnik Kolektor Kolinga Marko Trampuž. Vrtec bo trietažna stavba s šestimi oddelki za 140 otrok. Z jedilnico bo povezan z osnovno šolo, zaradi tega bodo morali spremeniti tudi prometno ureditev v stanovanjskem naselju Koreja. “Vrtec je zasnovan kot nizkoenergetska stavba. Poudarek je na izoliranem zunanjem ovoju in rabi obnovljivih virov energije za ogrevanje in pripravo tople vode. Večina potreb po toploti bo zagotovljena s črpalko voda - zrak,” je povedala vodja družbenih dejavnosti v Občini Idrija Maja Majnik.

“Z deli bomo začeli jutri. Najprej s prestavitvijo komunalne infrastrukture. Če bo šlo vse po sreči, bomo čez dva tedna lahko začeli z rušenjem sedanjega vrtca,” je dodal Igor Božič. Z gradnjo vrtca naj bi zaključili aprila leta 2021.


Najbolj brano