Tiger je ukanil Partizana

Kdor je menil, da je bila zmaga Kopra v superpokalu proti Crveni zvezdi le naključje, je v soboto zvečer dobil odgovor. Ne, ni šlo za naključje, kajti Primorska je v prvi domači tekmi med regionalno elito premagala tudi Partizan. V dveh tednih sta tako padla oba beograjska velikana, Primorska pa je potrdila, da bo konkurenčna tudi v regiji.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >To seveda velja le, če se bo vseh tekem lotila odločno in podjetno. Beograjčani so bili doslej na uradnih tekmah to sezono neporaženi, vendar je bil zanje opomin že uvodni krog krog lige Aba, ko so se komaj izvlekli pri Igokei. Med tednom so prepričljivo odigrali eurocup proti Tofasu, v Kopru pa niso imeli možnosti. Prišli so sicer brez poškodovanega krilnega centra Rashdawna Thomasa, ki je bil do poškodbe v moštvu najbolj prepričljiv člen. Američan je bil MVP zagrebškega superpokala, ki ga je Partizan v finalu prepričljivo dobil proti Olimpiji, v Partizan pa je prišel iz italijanskega Sassarija. Ko običajno je bilo v taboru poraženca slišati izgovore, od Thomasa do zahtevnega sporeda tekem in večje pozornosti tekmovanju v eurocupu. To seveda ne zmanjšuje prestižne zmage koprskih košarkarjev. V Kopru je Jurica Golemac pretental kolego Andreo Trinchierija.

Poraz pri Crveni zvezdi, ki je Koprčanom z obrestmi vrnila za poraz v superpokalu, je bil dobra šola za Primorsko. “Pošteno smo jo dobili po glavi,” je bil odkrit Golemac, ki z železno roko vodi rumeno-modre. Njihov zahteven teden je po Zvezdi dopolnila težka tekma državnega prvenstva proti slovenskemu tekmecu v regiji, Krki, zaokrožila pa veličastna zmaga v Bonifiki proti klubu slovitega imena in bogate preteklosti.

Koper Primorska : Partizan 68:56

Dvorana Bonifika, gledalcev 2500 sodniki: Radović (Hrvaška), Nikolić (Srbija), Šundić (Črna gora); četrtine - 22:14, 14;14, 20:11, 12:17. Koper Primorska: Holt 7 (6:5), Harris 17 (3:4), Marinković 6 (3:2), Hodžić 10, Jagodić Kuridža 11 (2:1), Dimec 4, Šiško 13. Trener: Jurica Golemac. Partizan: Walden 8 (4:3), Zagorac 10 (5:3), Paige 3, Gordić 9 (4:1), Parahouski 4, Jaramaz 6 (2:2), Veličković 3 (2:1), Birčević 4 (2:1), Janković 3 (2:1), Peiners 6 (1:1). Trener: Andrea Trinchieri. Osebne napake: Koper 25, Partizan 19; prosti meti: Koper 15:11, Partizan 22:13; trojke: Koper 22:7 (Harris 4, Hodžić 2, Šiško1), Partizan 20:5, skoki: Koper 38, Partizan 27.

Spodobno napolnjena dvorana, vzdušje so dvigovali tudi številni privrženci Partizana, je videla prevlado tigrov nad partizani skoraj vso tekmo, krajši mrk v zadnji četrtini pa k sreči ni bil usoden. Koprčani so igrali odlično v obrambi, ki je lani postala njihov zaščitni znak, prepričljivo so dobili skok (predvsem napadalnega). Sijajno je tekmo odigral organizator igre Žan Mark Šiško, ki se je v Kopru razvil v pravi reprezentančni potencial - njegovih je kar devet od 14 koprskih asistenc oziroma podaj. Proglasili so ga tudi za igralca tekme. “Proti takšni ekipi ni lahko imeti tekme ves čas pod nadzorom. Poznalo se je, da smo zelo dobro začeli in od prve sekunde igrali pravo obrambo, kar je naša glavna kakovost. V napadu smo igrali drug za drugega,” je pojasnil Šiško

Koprčani so se tekme lotili s pravo energijo, zadeli so sedemkrat zapored. Lance Harris je že na začetku dosegel osem točk in bil zaslužen za vodstvo s 13:3 v četrti minuti. Približno takšno prednost so potem tigri znali zadržati. Ob koncu prve četrtine je bilo plus osem, v nadaljevanju pa so sicer dovolili, da so se jim Beograjčani približali na 30:26. Toda domači niso klonili, nekaj točk Marka Jagodića Kuridže in Ivana Marinkoviča je bilo dovolj, da je bila prednost spet hitro blizu desetih točk. Odločitev o zmagovalcu je padla v tretji četrtini, ki so jo domačini odigrali odlično, gostje pa kar pet minut niso našli poti do koša. Dobrih 13 minut pred koncem je Jagodić Kuridža zaključil delni niz 10:0, po katerem je prednost slovenskih prvakov poskočila na kar 18 točk (52:34). Kuridža je sicer vpisal dvojni dvojček z 11 točkami in 12 skoki.

Trener Trinchieri je zaman iskal razpoloženega igralca, deloma ga je našel v zadnji četrtini, ko so se gostje le približali. Pri 60:42 je v 33. minuti Nemanja Gordić prispeval vseh svojih devet točk in gostom pomagal do zaostanka prav devetih točk. Toda ti so zatem izgubljali žoge in grešili iz prostih metov. Koprčani so v zadnjih minutah zbrano zadržali varno prednost in se nato s številnimi navijači veselili lepe zmage, goste pa je že čakala pot v Litvo proti naslednjemu tekmecu v evropskem pokalu, Rytasu.


Najbolj brano