Razpad igre po odhodu Krhina

Precej slabe volje so se slovenski nogometaši in spremljevalci v petkovem zgodnjem jutri vrnili s ponesrečenega gostovanja v Severni Makedoniji. V Skopju so zapravili dobro septembrsko izhodišče, pred njimi pa je jutrišnja tekma za biti ali ne biti.

 Foto: Sta
Foto: Sta

SKOPJE > “To pa ni bilo dobro,” je po tekmi zmajeval z glavo predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, bolj slabe volje pa je bila tudi ostala delegacija NZS. Mrkih obrazov so bili tudi slovenski nogometaši na poti od slačilnic do avtobusa, medtem ko so makedonski dobivali čestitke od vseh, od varnostnikov do policistov. Pred mikrofoni sta se ustavila le dva slovenska nogometaša, ostali so se hitro porazgubili ali pa le zmajevali z glavami.

Slovenija ni naredila koraka naprej, ne v igri ne v zrelosti. V Stožicah lahko padejo tudi velike reprezentance, na gostovanjih pa proti sebi enakim ali slabšim krajši konec potegnejo Slovenci, tako kot v četrtkovem skopskem večeru. Najbrž kar ključni trenutek tekme se je zgodil v podaljšku prvega polčasa, ko je bil upravičeno razveljavljen zadetek mladega člana Napolija Eljifa Elmasa. To je le podžgalo do tedaj dokaj hladne domače navijače, predvsem pa nogometaše, ki so nato hitro izkoristili še drugi ključni trenutek, zgodnji odhod na klop Reneja Krhina. Take zgodbe piše nogomet- še pred meseci je bil v očeh navijačev eden najslabših na igrišču, zdaj pa brez njega na položaju zadnjega zveznega igralca praktično ne gre oziroma (še) nima ustrezne zamenjave. Krhin je zaradi poškodbe stegenske mišice izgubljen tudi za jutrišnjo tekmo, težave pa so v slovenskem taboru dobro skrili, saj že dan pred tekmo ni vadil s polno obremenitvijo. “Po polčasu je poskušal tekmo nadaljevati, a žal ni šlo. Strinjam se, da je šlo za enega ključnih trenutkov tekme,” je pojasnil selektor Matjaž Kek, ki za tekmo ni mogel računati na Bojana Jokića, Romana Bezjaka pa so v zadnjih desetih dneh reprezentančni fizioterapevti le uspeli usposobiti za igranje.

Severna Makedonija : Slovenija 2:1 (0:0)

Stadion Toše Proeski, gledalcev 16.500 sodnik Makkelie (Nizozemska) 7. Strelca - Elmas v 49 in 68. minuti, 2:1 Iličić (93, iz 11m).

Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristevski, Musliu, Ristovski (od 78. Zajkov), Ademi (od 78. Toševski) Spiroski, Alioski, Nikolov, Elmas, Nestorovski, Pandev (od 66. Trčkovski). Selektor: Igor Angelovski.

Slovenija: Oblak 6, Stojanović 5,5, Balkovec 5,5, Struna 5, Mevlja 5, Kurtić 5, Krhin 6 (od 48. Popović 5,5), Iličić 6, Bezjak 5,5 (od 79. Berić-), Verbič 5 (od 65. Zajc 5), Šporar 5,5. Selektor: Matjaž Kek. Rumeni kartoni: Pandev, Muslisu, Ristevski, Zajkov; Kurtić.

Prvi polčas je bil kot partija šaha, ki jo je Slovenija solidno odigrala. Domačim je uspelo izpolniti načrt in zaustaviti že klasično potezo več Josipa Iličića, ki je le redko prišel do čistega položaja za podajo ali strel. Priložnosti v prvem polčasu skoraj ni bilo. Sredi polčasa sta obe ekipi sprožili prva strela v okvir vrat, vendar brez pretiranih težav za oba vratarja. V drugem polčasu sta mešanica izkušenj in mladosti, predvsem pa talenta, veteran Goran Pandev in razigrani mladi član Napolija Elmas z dvojno podajo izigrala slovensko obrambo za 1:0. Po zadetku se je zastavilo vprašanje, kako streti makedonski oklep. Reakcije ni bilo, Kekove menjave so bile strel v prazno. Ko je na sredini igrišča izpadel iz igre Denis Popović (zamenjal je Krhina), je imel Elmas po podaji Arijana Ademija odprto pot za samostojen zaključek akcije. Z drugim zadetkom je 20-letni vezist dopolnil svoj sijajen in navdahnjen večer ter Makedonijo vrnil v igro za uvrstitev na EP. Iličićev gol iz najstrožje kazni v zadnji minuti sodnikovega dodatka, ki jo je nad Miho Zajcem zakrivil Gojko Zajkov, je bil le lepotni popravek slabega skopskega večera.


Najbolj brano