Pomagajo že 400 družinam in posameznikom

Goriška območna karitas je letos pomagala že 400 družinam, 42 več kot lani. Potreb je vse več. Da bi lahko zagotovili čim več pomoči, bodo drevi ob 19. uri zbirali denar tudi na dobrodelni prireditvi Goriška dlan.

Goriška dlan je že uveljavljen dobrodelni dogodek karitas. Lani so 
zbrali 7700 evrov.   Foto: Ambrož Sardoč
Goriška dlan je že uveljavljen dobrodelni dogodek karitas. Lani so zbrali 7700 evrov.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Goriška karitas je na lanski prireditvi zbrala 7700 evrov, ki jih je namenila za nakup hrane in pomoč pri plačilu položnic družinam in posameznikom.

Pomoč v hrani je lani prejemalo 288 družin in 179 posameznikov, pripravili so 5842 paketov za 1144 oseb, večina je izbrala tudi oblačila, obutev in druge uporabne predmete.

Dobrodelna prireditev Goriška dlan bo drevi ob 19. uri v športni dvorani OŠ Milojke Štukelj v Novi Gorici. Naslov prireditve je Iskra srca - ogenj dobrote, med drugimi pa bodo nastopili sopranistka Alenka Gotar, pevka Anika Horvat, ansambla Sinji galeb in Ideal, MePZ Vrtojba, plesalke Ohridski biseri ...

Od šolarjev do starejših

Razdelili so skupno za skoraj 65 ton hrane in higienskih potrebščin v vrednosti 70.000 evrov. V izrednih primerih so pomagali še pri plačilu nujnih položnic družinam in posameznikom v znesku 23.324 evrov. Ljudem v stiskah so pomagali tudi s pogovori, spremljanji z načrtom, usmerjanjem k strokovnjakom in delavnicami. 161 družin je za 341 šolarjev prejelo šolske potrebščine in za 3550 evrov bonov, za pomoč otrokom so namenili še dodatnih 16.563 evrov. V različne programe pomoči je bilo na Goriškem vključenih 2000 otrok. V okviru pomoči ostarelim, bolnim in osamljenim so med drugim opravili skupno 3867 obiskov po domovih, bolnišnicah in domovih za ostarele, nekaterim so pomagali s hrano ali plačilom položnic in podobno. Pomoč karitas se je na različne načine dotaknila 5725 starejših.

Stiske v družinah tudi zaradi iger na srečo

“Med najbolj ogrožene skupine spadajo upokojenci in invalidi z nizkimi dohodki, mladi nezaposleni in tisti srednjih let, ki so izgubili redno delo, za druga podjetja pa niso več zaposljivi, nadalje družine z več otroki z enim ali obema brezposelnima staršema,” pravi Renata Vončina iz Goriške karitas. Letos pa so se prvič srečali tudi s tremi primeri, ko so skupaj z drugimi dobrodelnimi organizacijami pomagali družinam, ki so trpele zaradi dolgov, nastalih z igrami na srečo enega od članov. Vsi ti problemi so lahko vzrok za revščino in posledično izključenost iz potrošniške družbe. Poleg tega pa je vzrok za revščino še neiznajdljivost, nepoučenost, brezdomstvo, begunstvo in podobno.


Najbolj brano