Brezidejni Slovenci padli v drugem polčasu

V tekmi, ki je ne gostitelji ne gosti niso smeli izgubiti, je slovenska vrsta nadaljevala niz slabih izkupičkov gostovanj in izgubila eno ključnih tekem v boju za Euro 2020. Na roke nam ni šla niti zmaga Avstrije proti Izraelu. Slovenija mora, če želi na evropsko prvenstvo, zmagati na vseh treh preostalih tekmah, za začetek v nedeljo proti Avstriji.

 Foto: Sta
Foto: Sta

SKOPJE > Selektor Matjaž Kek nikogar ni presenetil z začetno postavo, saj je bilo bolj ali manj jasno, da je Bojan Jokić preveč načet, da bi lahko začel tekmo na levem obrambnem boku, kamor je pričakovano uvrstil Jureta Balkovca. Vprašljiv je bil tudi eden od pomembnejših igralcev začetne postave Roman Bezjak, a so ga v zadnjih desetih dnevih reprezentančni fizioterapevti uspeli dovolj usposobiti za igranje.

Navijaška kulisa je bila pričakovana, a nekoliko manj bučna kot bi od tradicionalno vročih makedonskih navijačev lahko pričakovali. Slovenskih se je zbralo približno 1300, večina jih je prišla z avtobusi in osebnimi avtomobili, saj je letalska pot zaradi znanih razlogov zelo otežena.

Ti so videli šahovsko taktičen prvi polčas, ki ga je Slovenija solidno odigrala. Domačim je uspelo izpolniti načrt in zaustaviti že klasično potezo več Josipa Iličića, ki je le redko prišel do čistega položaja za podajo ali strel, prav tako je žoga redko prišla do Benjamina Verbiča in Andraža Šporarja. A prava drama z (začasnim) srečnim koncem za slovensko vrsto se je zgodila v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je po podaji Ilije Nestorovskega Eljif Elmas zatresel slovensko mrežo. Od navdušenja na tribunah se je zatresel stadion. Jan Oblak je takoj protestiral, da je bil oviran, makedonski igralci so stekli do drugega pomočnika glavnega sodnika Hessela Steegstraja, ki je zatem dvignil zastavico. Zadetek na slovensko srečo torej ni obveljal, saj je bil Boban Nikolov v prepovedanem položaju oziroma je oviral slovenskega vratarja. Nervozni domači igralci so ob koncu polčas obkrožili glavnega sodnika Dannya Makkeliea, vendar so se duhovi pomirili. Priložnosti v prvem polčasu skoraj ni bilo. Sredi polčasa sta obe ekipi sprožili prva strela v okvir vrat, vendar brez pretiranih težav za oba vratarja: na slovenski strani po eni redkih hitrih akcij je sprožil Verbič, na domači strani pa Elmas, ki mu je zatem sledil Nikolov. Makedonci so imeli še eno lepo priložnost iz prostega strela, a žoga ni šla čez živi zid.

Iz slačilnice so domači prišli le še dodatno motivirani in slovenska barka se je začela nagibati, ko je iz igre že kaj kmalu moral Rene Krhin. Zamenjal ga je Denis Popović, ki pa je bil povsem razglašen. Pandev in razigrani član Napolija Elmas sta dobri dve minuti zatem z dvojno podajo izigrala slovensko obrambo in Severna Makedonija je povedla z 1:0. Po zadetku se je zastavilo vprašanje, kako streti makedonski oklep. Dvakrat je poskušal Iličić, vendar pa so njegovi soigralci v drugem polčasu praktično nehali igrati, tudi preostali menjavi nista spremenili skoraj ničesar. Takoj po drugem Jojotovem strelu je že padel drugi, kot se je izkazalo pozneje, odločilni makedonski gol. Na sredini igrišča je izpadel iz igre Denis Popović in Elmas je po podaji Arijana Ademija imel odprto pot za samostojen protinapad in iz oči v oči z Oblakom je žogo le še potisnil v mrežo. S tem je 20-letni vezist dopolnil svoj sijajen in navdahnjen večer ter Makedonijo vrnil v igro za uvrstitev na EP. Iličićev gol iz najstrožje kazni v zadnji minuti sodnikovega dodatka, ki jo je zakrivil Gojko Zajkov, je bil le lepotni popravek slabega skopskega večera.

V preostalih tekmah v slovenski skupini G je Avstrija premagala Izrael z 3:1. Poljska pa v gosteh Latvijo z 3:0.

Severna Makedonija : Slovenija 2:1 (0:0)
Stadion Toše Proeski, gledalcev 16.500, sodnik Makkelie (Nizozemska) 7. Strelca - Elmas v 49 in 68. minuti, 2:1 Iličić (93, iz 11m).
Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristevski, Musliu, Ristovski, Ademi (, Spiroski, Alioski, Nikolov, Elmas, Nestorovski, Pandev (od 66. Trčkovski). Selektor: Igor Angelovski.
Slovenija: Oblak 6, Stojanović 5,5, Balkovec 5,5, Struna 5,5, Mevlja 5,5, Kurtić 5, Krhin 6 (od 48. Popović 5,5), Iličić 6, Bezjak 5,5 (od 79. Berić-), Verbič 5 (od 65. Zajc 5), Šporar 5,5. Selektor: Matjaž Kek.
Rumeni kartoni: Pandev, Muslisu, Ristevski, Zajkov; Kurtić

Najbolj brano