Težave z letalom jih niso iztirile

Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi iskala tri točke, s katerimi bi naredila še korak naprej k uvrstitvi na prihodnje evropsko prvenstvo. V dvoboju s Severno Makedonijo je vprašljiv nastop Bojana Jokića in Romana Bezjaka.

Vadba nogometnih reprezentantov na stadionu Toše  Proeski. Foto: Rok Maver
Vadba nogometnih reprezentantov na stadionu Toše Proeski. Foto: Rok Maver

SKOPJE > “Samo nekaj minut bo trajalo, čakamo inženirja, da poišče napako,” je pilot poljskega čarterskega prevoznika Enter air po vkrcanju opozoril potnike na krajšo zamudo leta proti Skopju. Mnogi so z nostalgijo pogledovali k preostanku dokončno prizemljene flote Adrie Airways, ki je bila doslej točen prevoznik izbrane vrste. Dve letali sta že dobili nove oznake - eno avstrijsko, drugo filipinsko ...

Reprezentančno letalo je vzletelo šele po uri in 15 minutah zamude. Vmes je pilot nekajkrat podaljšal čakanje, na koncu pa je bilo najpomembnejše, da so odpravili okvaro rezervnega sistema zračenja letala in je letalo z dveurno zamudo srečno pristalo na skopskem letališču. Selektor Matjaž Kek kajpak ni bil navdušen nad dogajanjem, niti nad dolgim čakanjem na prtljago, zato je igralce, še preden je prtljaga prišla, poslal na obed in počitek v hotel. “To se pač lahko zgodi in ukvarjanje s tem bi bila zgolj izguba energije. Morda je lahko dodatna spodbuda in motiv,” je na to temo dejal slovenski selektor pred večernim treningom izbrane vrste in nato na novinarski konferenci povzročil težave televizijcem, ker se ni usedel tja, kamor so predvideli domačini.

Verjetna postava Slovenije

Vratar - Oblak; obramba - Balkovec, Struna, Mevlja, Stojanović; zvezna vrsta - Krhin, Verbič, Iličić, Kurtić; napad - Šporar, Berić.

Reprezentanti so ob 18.30 preizkusili zelenico nekdanjega stadiona Vardarja. Po prenovi so ga sočasno s tem, ko so Skopje preplavili števili spomeniki iz antične zgodovine, ki so Grkom močno načenjali živce, preimenovali v stadion Filipa II. V obdobju normalizacije odnosov z južno sosedo je stadion čez noč dobil ime po pokojnem pevcu Tošetu Proeskemu. Na nocojšnji tekmi ob 20.45 pričakujejo do 20.000 gledalcev. Stadion jih sicer sprejme 33.000. Kljub temu, da vsi domačini pričakujejo zmago, bodo tribune manj zasedene zaradi petkovega praznika: številni bodo povezali prost konec tedna in se bodo na pot odpravili že danes.

“Spoštujemo tekmeca, ki nas gosti. Oboji iščemo točke, kar bo velik izziv za igralce, strokovni štab in vse okoli reprezentance,” je pred tekmo povedal Kek, ki je že arhiviral septembrski zmagi. Na novinarski konferenci je bil tudi Jan Oblak, kar je podkrepilo domneve, da danes kapetan Bojan Jokić, s katerim je na treningu posebej delal eden od fizioterapevtov, ne bo nared za tekmo. Kek pa je to zavrnil: “Kot običajno, vam o postavi ne bom nič povedal, imate pa dovolj izkušenj, da si jo boste že sami sestavili.”

“Prišli smo po točke, ampak besede ne pomagajo, če si tega na igrišču ne zaslužiš. Severna Makedonija ima dobro ekipo, že v Ljubljani bi lahko bil izid boljši. V tem času smo napredovali, vendar je treba upoštevati specifiko tekmovanja, zato se forma igralcev spreminja.” pravi Jan Oblak.

Tudi makedonski selektor Igor Angelovski ima težave s poškodbami in bo prisiljen najti menjave bolj po navdihu. “Za obe reprezentanci šteje le zmaga,” je dejal včeraj. Ostal je brez ključnega zveznega igralca Enisa Bardhija, strelca zadetka v Stožicah za 1:1. Manjkala bosta tudi branilec Darko Velkovski in Stefan Ristovski. Sodniki prihajajo z Nizozemske, glavni bo Danny Makkelie.


Najbolj brano