V Hotel Cerkno bodo vložili sedem milijonov evrov

Papirnate zanke so se po dveh letih razpletle do te mere, da je lastnik Hotela Cerkno oziroma njegove lastnice Certe Marjan Batagelj predstavil njegovo prenovo. Ker ima hotel še vedno status samskega doma, v delu pa črne gradnje, bo uvodni del prenove depandanse in levitve trgovine v hotel potekal brez gradbenega dovoljenja. Začetek del je odvisen od začetka gradnje novega trgovskega centra.

Protipoplavna zaščita na območju bodočega trgovskega centra je predpogoj za obnovo Hotela Cerkno. Foto: Saša Dragoš
Protipoplavna zaščita na območju bodočega trgovskega centra je predpogoj za obnovo Hotela Cerkno. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V Cerknem Hidrotehnik končuje regulacijo Cerknice in gradnjo podpornih zidov, ki bodo izboljšali poplavno varnost domačinom, Eti in omogočili gradnjo Sparovega trgovskega centra. Ko bo ta imel zanj gradbeno dovoljenje, bo Postojnska jama oziroma zanjo Marjan Batagelj lahko napovedal točen začetek prenove Hotela Cerkno. Selitev trgovine iz njegovega prizidka bo namreč omogočila prenovo v poslovni del hotela. V preostalem delu bodo preuredili sedanjo najmanj ugledno depandanso.

S prenovo proti štirim zvezdicam

K omenjenima prenovama bodo dodali še preureditev vhodnega dela v hotel in jedilnice. Ta je v delu še črna gradnja, celoten hotel pa ima status samskega doma. Zato bodo vsa dela izvedli kot obnovo. Torej brez gradbenega dovoljenja, da bodo lahko s časom rešili še zanke minulega domačnega poslovanja, ko sta bila Hotel Cerkno in turizem del industrijske Ete.

Marjan Batagelj

direktor Postojnske jame

“Kdor se pripravlja v Cerkno vložiti toliko denarja, je nor. Mi verjamemo vanj in v trajnostni turizem, ki bo tesno vpet v kraj. Ko postavljaš trende, moraš biti vedno drugačen od drugih.”

Z Eto naposled dobro sodelujejo. Ovire pred uporabo dela njenega prostora za vstop v nov trgovski center so preteklost. Center bo Sparov in zgrajen po načrtu iz leta 2007, ki ga je prilagodil cerkljanski krajini in njenim značilnim kozolcem. Pogodba z Mercatorjem za najem trgovine v hotelu se letos izteka, a naj bi jo podaljšali do prenove. Čeprav bo Sparov prvi trgovski center v Cerknem, je Batagelj potrdil, da trgovca ni bilo lahko prepričati za gradnjo.

V prenovo hotela naj bi vložili sedem milijonov evrov, dva v depandanso in pet milijonov evrov v nov poslovni del. “Kdor se pripravlja v Cerkno vložiti toliko denarja, je nor. Mi verjamemo vanj in v trajnostni turizem, ki bo tesno vpet v kraj. Ko postavljaš trende, moraš biti vedno drugačen od drugih. Slovenci turizma še nismo sprejeli. Ko bomo prebili to, da turizem niso samo Piran, Bled, morda Postojnska jama, bomo napredovali,” je iz prakse prepričan Batagelj.

Poslovni del hotela bodo ločili od preostalega, s tem poslovni turizem od smučarskega. “Cerkno s ponudbo in neurejeno podobo še nima pogojev za štirizvezdični hotel. S prenovo depandanse hotela in ureditvijo območja Spara se bo pomembno izboljšal vsaj izgled ob vpadnici v Cerkno,” meni Batagelj.

Ločitev smučarskega in termalnega dela

Dolgoročno uspešno poslovanje Hotela Cerkno naj bi domačine prepričalo v ponovno zaposlovanje v njem in omililo perečo kadrovsko stisko. Še pred prenovo bodo ločili termalni del od smučarskega in s tem tudi obe veji turizma. Dolgoročno bodo restavracijo Alpska perla na vrhu smučišča Cerkno preuredili v petzvezdično mondeno ponudbo z namenom celoletnega uspešnega poslovanja.

Hotel še posluje z izgubo. “Ima veliko poslovno nepotrebnega premoženja, od stanovanj, preko zemljišč do počitniških objektov ob morju, torej možnost dezinvestiranja. Sočasno nima dolgov,” je Batagelj nakazal finančno pot v naložbe brez zadolževanja. Kot energetsko povsem neizkoriščeno je omenil termalno vrtino. Pravzaprav se je bolj čudil: “V vsem Cerknem ni niti enega energetsko prenovljenega stanovanjskega bloka. Ob topli vodi, ki teče iz zemlje?”

Pravkar je z namenom utrditve poslovanja oziroma vključitve v mozaik butičnega turizma Postojnske jame kot direktor poslovne operative iz Grand hotela Union v Ljubljani v Hotel Cerkno prišel izkušeni hotelski menedžer Jože Oplotnik. Direktorica Hotela Cerkno v naslednjem štiriletnem obdobju ostaja Manuela Božič Badalič.


Najbolj brano