Nad raka po pameti in s skrbjo za zdravje

Dora je nacionalni program načrtnega presejanja za zgodnje odkrivanje raka na dojki, ki uspešno poteka po vsej državi. Zajema ženske od 50. do 69. leta starosti. Žal se vabilu še vedno ne odzovejo vse povabljene. V prvi polovici letošnjega leta je bila udeležba 78-odstotna. Še vedno pa nas na področju ozaveščanja čaka veliko dela, poudarjajo tudi v Združenju Europa Donna Slovenija.

Program Dora,  vodi ga mag. Maksimiljan Kadivec, skuša odkriti 
čim več raka na dojki  čim bolj zgodaj in ohraniti čim več 
življenj. Foto: Miha Fras
Program Dora, vodi ga mag. Maksimiljan Kadivec, skuša odkriti čim več raka na dojki čim bolj zgodaj in ohraniti čim več življenj. Foto: Miha Fras

Državni presejalni program Dora poteka pod okriljem strokovnjakov ljubljanskega Onkološkega inštituta (OI). V Rožnatem oktobru, mesecu ozaveščanja o raku na dojki, vanj se aktivno vključuje Združenje Europa Donna Slovenije, strokovnjaki zlasti izpostavljajo pomen zgodnjega odkrivanja tega raka, saj je takrat dobro ozdravljiv.

Pomen presejanja

Geslo letošnjega Rožnatega oktobra sporoča: Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri. To pa, tako zdravniki, vključuje tudi redno sodelovanje v vseh preventivnih in nacionalnih akcijah, kakršna je tudi Dora.

78

odstotkov Slovenk se je v prvem polletju letos odzvalo vabilu Dora

268

primerov raka so ob tem odkrili

“Ženskam, starim med 50 do 69 let res priporočamo, da se odzovejo vabilu na mamografijo v presejalnem programu Dora. Vanj letos vabimo vse ženske v Sloveniji iz te skupine, ki ustrezajo opredeljenim pogojem,” pravi mag. Maksimilijan Kadivec, zdravnik in vodja programa Dora.

V prvi polovici letošnjega leta se je presejalne mamografije udeležilo 78 odstotkov v program povabljenih žensk. Pri 268 so doslej že odkrili raka na dojki, a število še ni povsem natančno, saj v nekaterih primerih preiskave še potekajo. “V večini odkritih primerov gre za majhnega raka, omejenega na dojko, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno,” dodaja Kadivec.

78,1

odstotka žensk se je odzvalo vabilu Dore v zdravstveni regiji Nova Gorica

75,5

odstotka žensk pa v zdravstveni regiji Koper

20

novih primerov raka so odkrili na severnem Primorskem

16

novih primerov raka pa na južnem Primorskem

Z Doro nad smrti

Cilj presejalnega programa Dora je zmanjšati umrljivost za rakom na dojki med ženskami v starosti 50 do 69 let do 30 odstotkov. “Z mamografijo v programu Dora odkrivamo majhne, še netipne spremembe na dojki. Odkrivanje majhnih rakov lahko pomeni bistveno boljše možnosti za uspešno ozdravitev. Ob tem je zdravljenje tudi manj agresivno, kar prispeva k večji kakovosti življenja bolnic tudi po posegu,” pojasnjuje vodja Dore.

V programu Dora so letos med 1. januarjem in 30. junijem na presejalno mamografijo povabili skupaj 75.167 slovenskih žensk, starih med 50 in 69 let. Od teh povabljenih se je vabilu odzvalo 58.658 žensk, kar tvori v povprečju 78-odstotno udeležbo. Podatek je spodbuden glede na raven 70 odstotkov, ki je opredeljena v evropskih smernicah kakovosti za minimalno priporočeno mejo za dolgoročno zagotavljanje doseganja cilja programa Dora - zmanjšanje umrljivosti zaradi raka na dojki.

Mag. Maksimiljan Kadivec,

vodja državnega presejalnega programa Dora

“Ženskam med 50. in 69. letom zares priporočamo, da se odzovejo vabilu na mamografijo v presejalnem programu Dora.”

Podatki za Primorsko

Ženske so se na povabilo programa Dora v vseh območnih enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odzvale v več kot 70 odstotkih. Ponekod je udeležba celo presegla 80 odstotkov - na Dolenjskem in v osrednji Sloveniji.

Kakšna je bila v prvem polletju letošnjega leta udeležba na Primorskem? V zdravstveni regiji Nova Gorica znaša 78,1 odstotka, v zdravstveni regiji Koper pa 75,5 odstotka. Na severnem Primorskem so ob tem doslej že odkrili 20 novih primerov raka, na južnem pa 16 novih primerov.

V prvih šestih mesecih letos so v celotnem programu Dora raka na dojki odkrili pri 268 ženskah v Sloveniji. Skupaj pa je program Dora od začetka delovanja leta 2008 pa doslej odkril raka na dojki že pri 2683 ženskah.

Temeljni nasveti

V Rožnatem oktobru Združenje Europa Donna Slovenija znova javno opozarja, da številne raziskave potrjujejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka na dojki. “Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana, ohranjanje primerne telesne je troje preprostih, a ključnih odločitev v prid zdravja,” izpostavlja Polona Marinček.

Združenje Europa Donna Slovenija si že leta prizadeva širšo javnost ozavestiti, da je vsakdo za svoje zdravje zlasti in prvi sam odgovoren. Povezava z zdravim načinom življenja in zdravjem je znanstveno že večkrat dokazana, zato se obrestuje ta spoznanja upoštevati v vsakdanjem življenju, sporoča Marinčkova.

V združenju opozarjajo še, da to velja tudi za vse, ki so prebolele raka na dojki, saj si je s primernim načinom življenja treba prizadevati, da se ta rak ne bi ponovil. Predsednica Tanja Španić vabi na predavanja, ki potekajo na to temo po vsej Sloveniji. Na Primorskem se bodo zvrstila v Pivki, Postojni, Kopru, Izoli, Novi Gorici in Ajdovščini. Španićeva dodaja: “Čeprav Europa Donna v Sloveniji aktivno deluje že 22 let, nas v ozaveščanju o raku čaka še veliko dela. Na to nas opozarjajo zlasti številke. Zato ob zdravem življenjskem slogu promoviramo preventivo, katere del je redno mesečno samopregledovanje dojk.”


Najbolj brano