Dobrinja po le mesecu dni odhaja iz Kobilarne

Le mesec dni po sklenitvi nove pogodbe z zagotovilom vodilnih, da bo lahko skupaj s francoskim trenerjem Benjaminom Aillaudom peljala svojo vizijo razvoja Kobilarne Lipica naprej, je Lorela Dobrinja te dni dala odstopno izjavo z mesta pomočnice glavnega direktorja Holdinga Mateja Oseta in direktorice hčerinske družbe Kobilarna Lipica.

Lorela Dobrinja zapušča Kobilarno  Lipica.
Lorela Dobrinja zapušča Kobilarno Lipica.  

LIPICA > Lorela Dobrinja je bila včeraj za podrobnejša pojasnila nedosegljiva. Razlog za njen odstop pa naj bi bil v tem, da ji Matej Oset ni želel dati soglasja za podaljšanje pogodbe Benjaminu Aillaudu.

Francoski trener Aillaud, s katerim je ravno Dobrinja pred dvema letoma (ko je bila vršilka dolžnosti direktorice Holdinga Kobilarne Lipica) sklenila sodelovanje, se je tako v petek poslovil od sodelavcev v Kobilarni Lipica, saj mu je potekla pogodba.

Dobrinja je verjela v francoskega trenerja, CI pa ga kritizira

Ker trener zapušča Lipico in z njim njegova pomočnika Ramon Molina Gonzalez in Maelle Preveton, bi Dobrinja ostala brez “svoje” ekipe, s katero je v Kobilarni v dveh letih vzpostavila nekoliko drugačen pristop treniranja konjev, posebno za predstave. Dobrinja je svojo novo zaposlitveno pogodbo, sklenjeno pred mesecem dni za funkciji Osetove pomočnice in direktorice hčerinske družbe Kobilarna Lipica, pogojevala ravno z nadaljevanjem sodelovanja z Aillaudom, zato je zdaj - ko mu niso podaljšali pogodbe - dala odstopno izjavo. Ima dvomesečni odpovedni rok.

Poznavalci razmer v Kobilarni pravijo, da so po vsej verjetnosti tudi strokovnemu vodji Klemnu Turku, ki ga je v Lipico pripeljala Dobrinja, v Kobilarni šteti dnevi. Na delo obeh, tako francoskega trenerja kot Turka, je iz javnosti letelo precej očitkov, a Dobrinja je verjela v svojo najožjo ekipo, da je v Lipici vzpostavila ustrezno pot razvoja konjereje in konjeništva.

Vendar se s tem niso strinjali ne Civilna iniciativa (CI) za Lipico s Stanislavom Renčljem (pred leti je bil lipiški direktor) ne zunanji trenerji in jahači, v imenu katerih se je pogosto kritično oglašal mednarodni trener konj Iztok Humar. Iz CI so nam po novici o odstopu Dobrinje povedali: “Dve leti smo opozarjali na nestrokovno delo francoskega trenerja in zahtevali prekinitev pogodbe. V tem času so zanemarili lipiško šolo jahanja z elementi klasične dresure. Pričakujemo, da bo novo vodstvo angažiralo usposobljen kader, ki bo nadaljeval z delom domačih trenerjev. Selekcija in genetika zahtevata kakovostno šolanje konj in preizkus delovne sposobnosti. Gre za načrtno delo z ljudmi in konji, kar je poslanstvo matične Kobilarne in je nujno za njen ugled.”

Oset bo sodeloval z Renčljem in Humarjem

Humar pa je izpostavil: “Ugotavljamo, da so končno doumeli, da dosedanji vodja trenerjev ni bil dorasel lipiški klasični šoli, da treningi in reja lipicancev niso potekali strokovno in v pravi smeri. V upanju, da bo novo vodstvo imelo več posluha in zaupanja v stroko, smo jim predlagali strokovno ekipo z domačim znanjem. V želji, da bo Lipica delo, načrtovano pred desetletji, nadaljevala po začrtani poti in da ne bo iskala nove vizije in folklore, temveč da bo ostala zvesta klasični umetnosti jahanja.”

Direktor Holdinga Matej Oset ob Aillaudovem odhodu pojasnjuje, da je Kobilarna v teh dveh letih s francoskim trenerjem “vzpostavila sistematično in strokovno delo na področju treninga lipicancev in mladih jahačev ter obiskovalce pritegnila z novo predstavo Zgodba o Lipici”. S tem naj bi v Kobilarni dosegli cilje skupnega sodelovanja.

Dodaja, da bodo iz predstave umaknili le zadnjo točko - nastop gostujočih konj iz Francije. Ali bodo nadaljevali s programom Šepetalke konjem, pa bodo sporočili v prihodnje.

Oset po novem letu napoveduje prenovljeno vodstveno ekipo Kobilarne Lipica, zaenkrat ostaja ekipa v enoti konjeništvo in vprege nespremenjena. Izpostavi še: “Ekipa Kobilarne Lipica na področju treninga konj ves čas dela po načelih klasičnega dresurnega jahanja. Tudi v prihodnje bo nadaljevala s treningi konj po načelih klasične dresure, obenem pa je cilj kobilarne še poenotiti in okrepiti ekipo jahačev.”


Najbolj brano