Recept: široki rezanci z jurčki

Sestavine za 4 osebe

400 g jurčkov

400 g širokih rezancev

1 čebula

2 stroka česna

4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

0,5 dl suhega belega vina

1,5 dl smetane za kuhanje

par vejic peteršilja

sol

poper

parmezan (po želji)

Rezance damo kuhati v slan krop. Medtem začnemo pripravljati omako. Jurčke očistimo in narežemo na debelejše lističe ali manjše kocke. V večjo ponvi na ekstra deviškem oljčnem olju posteklenimo sesekljano čebulo, ki ji potem dodamo strt in sesekljan česen. Ko zadiši, dodamo narezane gobe in med mešanjem pražimo do suhega. Zalijemo z vinom in stalno mešamo, da med praženjem tekočina izhlapi. Ko so gobe skoraj na suhem, jih zalijemo z malo vode in vmešamo smetano za kuhanje. Kmalu zatem dodamo še sesekljan peteršilj in rahlo vremo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Rezance, ki so se medtem skuhali na zob, precedimo in vsujemo h gobam. Vse premešamo, po potrebi dodamo žlico ali dve vode, v kateri so se kuhali rezanci in postrežemo. Po želji dodamo parmezan.

Recept je pripravila Natalija Lenarčič iz gostilne Kogoj v Biljah.


Najbolj brano