Lipicanci letos s Kreslinom

V Lipici bodo jutri pripravili tradicionalni Dan kobilarne s pestrim celodnevnim programom in spektaklom ob 15. uri na hipodromu. Že danes pa bodo na letnem pregledu preverili, kateri mladi lipicanci so najboljši za nadaljnje delo.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

LIPICA > Kobilarna Lipica bo vrata ob svojem dnevu odprla jutri ob 10. uri, ko se bodo med več kot 300 belimi lipicanci začele celodnevne delavnice in animacije za otroke, predstavitve kovanja in sedlanja, otroška doživetja z lipicanci in poniji ter družinske vožnje s kočijo.

Lipicanci tokrat ob drugačni glasbi

Osrednji spektakel v Lipici napovedujejo ob 15. uri. Naslovili so ga Beli lipicanci in črna kitara, saj bodo lipicanci nastopili ob spremljavi Vlada Kreslina in Malih bogov ter Policijskega pihalnega orkestra. Lipicanske kobile bodo nastopile ob Kreslinovih verzih “Tudi čez tisoč let tu bom stal, sonce bo moje srce,” skladba Od višine se zvrti bo na hipodrom pritegnila visoko izšolanega lipicanca v solo nastopu, koraki belih lipicanskih konj pa bodo pospremili legendarno Kreslinovo skladbo Tista črna kitara.

“Doživetje elegance lipicancev bomo prepletli s čutnimi melodijami in priigrali dih jemajoči konjeniško-glasbeni spektakel,” napovedujejo v Lipici.

Dodajajo še, da tudi tokrat ne bodo manjkali spektakularnimi skoki šole nad zemljo, ki pomenijo vrhunec klasične dresure.

Poleg lipicancev iz Lipice se bodo kot gostje celodnevnega dogajanja predstavili tudi lipicanci Postaje konjeniške policije Ljubljana in Združenja rejcev lipicanca Slovenije ter kraški ovčarji.

Letos 43 lipicanskih žrebet

Veliko lipicancev, ki niso “doma” v Lipici, pa bo prišlo v Lipico tudi danes. Združenja rejcev lipicanca Slovenije pripravlja namreč vzrejni pregled, na katerem se bodo pred strokovno komisijo predstavili najlepši lipicanski žrebički, ki so letos prišli na svet pri zasebnih rejcih v Sloveniji, pa tudi kobile in žrebci iz zasebne reje.

“Po letih, ko je število žrebet upadalo, zdaj beležimo vsako leto več žrebet, letos 43. Naša želja pa je, da skrbimo tudi za kakovost reje in kakovostno šolanje lipicancev - za dresurno jahanje in vožnjo vpreg -, saj tako dosegamo boljše prodajne rezultate,” pravi podpredsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Miha Tavčar.

“Ob tem, da želimo v Sloveniji ohraniti kakovostno plemensko čredo - v skladu z rejskim programom, ki je skupen za združenje in Kobilarno Lipica -, želimo najti dobre kupce za naša žrebeta in konje tudi v tujini,” še dodaja. Uspehi, kot je bilo 14. mesto slovenske ekipe z lipicanci na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Nemčiji 15. septembra in najboljši ekipni rezultat z lipicanci v konkurenci svetovnega prvenstva, so spodbudni in k temu nedvomno prispevajo.

“Ponosni smo, da imamo v združenju 150 rejcev in približno 500 lipicancev, kar pomeni slabih deset odstotkov svetovne populacije,” še pravi Tavčar.


Najbolj brano