Ne odloča le denar

Čas hitro teče in skoraj težko je verjeti, da je že desetletje od tedaj, ko so nekateri iz nekdanjega košarkarskega prvoligaša v Kopru napovedovali igranje v jadranski ligi. Ki je seveda ni bilo, saj so kmalu po smelih napovedih za njimi znova ostali le košarkarsko pogorišče in dva kluba na različnih bregovih. Istrski košarkarski navdušenci so morali počakati na drugo košarkarsko zgodbo, ki je prišla od drugod. Oziroma - od drugod je prišel kapital, kajti v današnjih časih se skoraj vse začne in konča pri denarju. Projekt Primorska v navezi s ŠD Koš se je začel poleti leta 2016 in na začetku vse še zdaleč ni teklo kot namazano. Vendar je sčasoma klub pristal na ustaljenih tirnicah in košarkarski vlak je nato samo pospeševal, osvajal lovoriko za lovoriko in na Primorsko prinesel tudi prvi košarkarski državni naslov. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo v imenu kluba (namesto glavnega vlagatelja Sixta) znašel Koper, potem ko so klubske barve postale rumeno-modre. Po podobni inovativni poti je letos šla tudi ljubljanska Olimpija, klub s tradicijo, a kronično brez denarja, ki je prevzel tekmovalne licence in denar zagrebške Cedevite. Primorska za razliko od Olimpije nima tradicije in garancije, koliko časa bo to trajalo.

Za zdaj kaže dobro. Okolje je klub sprejelo, uvrstitev v regionalno košarkarsko ligo, ki danes začenja svojo 19. sezono, pa je zagotovo eden glavnih mejnikov ne samo koprske, ampak tudi primorske košarke. Čeprav tekmovanje obsega države nekdanje Jugoslavije, ga je težko primerjati z nekdanjo jugoslovansko ligo, v kateri je - ne pozabimo na zgodovino - nekdaj igral tudi Lesonit iz majhne Ilirske Bistrice. Časi so namreč zelo drugačni. Klubi ne odsevajo svojih okolij, temveč duh časa, globalizma. Marsikoga bi presenetilo, koliko ameriških košarkarjev igra v najboljših klubih regije, ki je bila nekoč neizčrpen vir talentov za ostale.

Okolje je klub sprejelo, uvrstitev v regionalno košarkarsko ligo pa je eden mejnikov ne samo koprske, ampak tudi primorske košarke.

KK Koper Primorska je na igrišču že pokazal, da ne odloča le denar, kot rad pove trener Jurica Golemac, tvorec šampionske ekipe, ki v regiji zagotovo ni med najdražjimi. Liga Aba ni le tekmovanje, je priložnost tudi za posel in promocijo. V Koper bodo prišli velikani, kot sta Crvena zvezda in Partizan, tudi Cibona in Budučnost sta privlačna. Drugo je, če bosta mesto in regija prihod košarkarske elite znala izkoristiti.


Preberite še


Najbolj brano