Popovičeva pogojna kazen je pravnomočna

Boris Popovič je dočakal še eno pravnomočno obsodbo zaradi žaljivih izjav. Senat višjih sodnikov je zavrnil pritožbo na sodbo, s katero ga je sodnik Matevž Gros obsodil na pogojno kazen zaradi razžalitve novinarke TV Slovenija Eugenije Carl.

Boris Popovič oktobra leta 2013 pred koprskim sodiščem Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič oktobra leta 2013 pred koprskim sodiščem Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Višji sodniki so pred dvema tednoma obravnavali pritožbi zagovornikov nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča. Pritožili so se tako na obsodilni del, s katerim je sodnik Matevž Gros Popoviča obsodil zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve Eugenije Carl, kot tudi na oprostilni del sodbe, s katero je novinarko oprostil očitkov, da je tudi ona s svojo izjavo razžalila nekdanjega župana.

Zaradi žaljivih izjav, ki jih je Popovič pred koprskim sodiščem izrekel od oktobra do decembra leta 2013, ga je sodnik Gros obsodil na pol leta enotne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. Višji sodniki so kaznivo dejanje žaljive obdolžitve sicer spremenili v razžalitev, kazen pa je ostala enaka. Popovič bo moral po pravnomočnosti sodbe plačati tudi stroške sodnega postopka, sodno takso ter stroške novinarke in njenega odvetnika.

Popovičeva obramba je sicer senatu višjih sodnikov predlagala, da sodbo razveljavi in spremeni ali pa vrne v ponovno odločanje okrožnemu sodišču. Vztrajali so, da nekdanji župan ni storil očitanih kaznivih dejanj ter da ni imel namena žaliti ali zaničevati novinarke. Kritično naj bi le izpostavljal dejstva na zanj značilen način izražanja.

Novinarkin odvetnik Aleš Štravs iz odvetniške pisarne Starman Velkaverh pa je nasprotoval trditvam, da je Popovič le branil svoje legitimne pravice, saj je bil njegov namen predvsem utišanje novinarke. Pri tem pa je nedopustno posegel v njeno intimo.

Višji sodniki, ki so sodbo okrožnega sodišča potrdili tik pred zastaranjem, so med drugim zapisali, da je Popovič izjave izrekel na skrajno poudarjen, sarkastičen in zaničevalen način, meril je izključno na osebno žalitev in diskreditacijo zasebne tožilke, ki ni dala nikakršnega povoda za napad.

Za ničelno toleranco

“Do takšnih dejanj, kot si jih je privoščil bivši župan je potrebno imeti ničelno moralno in pravno toleranco. To so v civiliziranih družbah nedopustna ravnanja, ki jih je treba kaznovati. S pravnomočnostjo je koprsko sodišče v javnost poslalo nedvoumno, jasno in svarilno sporočilo - da nihče ne more za svoje pritlehne interese z drugim človekom ravnati tako, kot se mu zljubi in ne sme mu biti dovoljeno, da uniči njegov človeški potencial,” je na sodbo višjih sodnikov danes dejala Carlova.

Boris Popovič se je, kot je znano, v izjavah pred sodiščem obregnil ob novinarkine prsi, namigoval pa je tudi na njeno domnevno podkupljivost. Eugenija Carl pa je novinarju portala Regional obala na vprašanje, kako komentira Popovičeve izjave, odgovorila, da so njegove “izmišljotine ali že kar blodnje nevredne komentarja”.

Zgodba je že pred časom dobila pravnomočen epilog tudi na sodišču v Ljubljani. Sodišče je Popovičevo tožbo proti novinarki zavrnilo, njeni tožbi pa ugodilo. A kot pravi Carlova, odškodnine nekdanji koprski župan še ni poravnal. Njegovih zagovornikov za komentar na sodbo višjih sodnikov nismo uspeli priklicati.


Najbolj brano