Več informacij krepi pozornost

Goriško Društvo ko-RAK.si se pripravlja na sklop prireditev ozaveščanja o raku. Vrstile se bodo v Rožnatem oktobru, namenjenem boju proti raku na dojki in novembra pod imenom Movember - mesec boja proti raku na prostati. “Pestro in poučno bo,” napoveduje predsednik društva Marko Vudrag.

Marko Vudrag Foto: Alenka Ožbot
Marko Vudrag Foto: Alenka Ožbot

Društvo ko-RAK.si tesno sodeluje s strokovnjaki novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in novogoriškega zdravstvenega doma (ZD). Tudi za te prireditve so združili moči.

Uvod v Rožnati oktober sta bila minulo soboto na Bevkovem trgu v Novi Gorici ozaveščevalno-preventivni dobrodelni 7. goriški tek in hoja za upanje. “Izkupiček bo, kot vselej, namenjen nakupu opreme za onkološko ambulanto Splošne bolnišnice Nova Gorica,” poudarja predsednik društva prof. dr. Marko Vudrag.

Prof. dr. Marko Vudrag

predsednik društva ko-RAK.si

“Žal v Sloveniji ugotavljamo, da paliativna oskrba na terenu, izven institucij, močno šepa ali je sploh ni.”

Dodaja, da se rak na dojki vse pogosteje pojavlja tudi na Goriškem. Vsako leto v celotni Sloveniji zabeležijo nekaj več kot 1200 novih primerov, od tega na Goriškem približno 80. Vsako leto za tem rakom umre približno 400 žensk, na Goriškem 20.

“Uspešno izvajanje presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka na dojki Dora je pripomoglo k manjšemu številu smrt zaradi tega raka,” izpostavlja Vudrag in opozarja: “Žal so nekatere vrste raka pri ženskah v porastu. Med njimi sta tudi rak na dojki in rak na pljučih. Zato bomo 22. oktober posvetili najpomembnejšemu cilju Rožnatega oktobra, ohranjanju zdravja žensk. Pripravljamo namreč tematsko konferenco v dvorani Mestne občine Nova Gorica. To bo hkrati sklepno dejanje Programa EVA (vadba za ženske, ki so prebolele raka na dojki).” Program EVA sofinancira zdravstveno ministrstvo.

Ker je danes, 1. oktobra, svetovni dan starejših, bo društvo delovni zajtrk namenilo tudi problematiki starejših. Sestali se bodo z novinarji, predstavniki nevladnih organizacij, novogoriške občine, enote NIJZ, domov starejših občanov in zdravstvenih domov Goriške. Poglobljeno bodo o strategijah za aktivno staranje razpravljali še 14. in 15. oktobra na mednarodni konferenci v Gozd Martuljku, na kateri bodo sodelovali tudi strokovnjaki s severne Primorske.

Vudrag napoveduje še obeležitev svetovnega dneva prehrane, 16. oktobra: “Društvo ko-RAK.si pripravlja ta dan za dijake Šolskega centra Nova Gorica predavanja o raku in prehrani.” Konec oktobra bo društvo v Ljubljani sodelovalo na mednarodnem kongresu paliativne oskrbe. “Gre za zelo pomembno problematiko,” pravi sogovornik. “Žal v Sloveniji ugotavljamo, da paliativna oskrba na terenu, izven institucij, močno šepa ali je sploh ni.”

Društvo se pripravlja tudi na obeleženje Movembra, namenjenega ozaveščanju o raku na prostati. 21. novembra, na svetovni dan raka na trebušni slinavki, bodo v vseh občinah na severnem Primorskem ponoči osvetliti pomembne zgradbe z vijoličastimi lučmi. V Movembru to poteka v vseh večjih mestih po Evropi. Vijolična je namreč barva moškega zdravja. “Pri nas bo to tudi začetek kampanje ozaveščanja o raku na trebušni slinavki, ki ima med vsemi vrstami raka najslabšo prognozo za preživetje. Vsako leto odkrijejo v Sloveniji 400 novih primerov tega raka, od tega jih 380 umre že v prvem letu zdravljenja. Hkrati bomo ljudi seznanjali s pomenom gibanja, ki je temelj za zdravje. Več kot je informacij, bolj bodo ljudje pozorni na to, kako naj živijo,” je prepričan Vudrag.


Najbolj brano