Jurčki na žaru
Sestavine
4 do 5 srednje velikih, svežih, prvovrstnih jurčkov
ekstra deviško oljčno olje
tržaška omaka (sesekljan peteršilj in česen v oljčnem olju)
120 g mlade rukole
sol, solni cvet
poper
Jurčke očistimo in vzdolžno narežemo na rezine, široke pol centimetra. Pokapljamo jih z ekstra deviškim oljčnim oljem, nežno posolimo in popopramo.
Rezine jurčkov položimo na vročo žar ploščo in jih slabe pol minute pečemo z obeh strani.
Liste mlade rukole operemo in posušimo v odcejalniku ali s kuhinjsko krpo.
Na krožnik (lesen pladenj) razporedimo liste mlade rukole, ki jo začinimo s soljo (ali solnim cvetom), poprom in ekstra deviškim oljčnim oljem. Nanjo položimo popečene jurčke.
Jurčke pokapljamo s tržaško omako in postrežemo.
Recept je pripravila Natalija Lenarčič iz gostilne Kogoj v Biljah.