Africa twin ima nov obraz in tehniko

V tem tednu so pri Hondi razkrili naslednika CRF1000 africa twin, ki se pohvali z novim pogonskim agregatom, kopico nove elektronike in uporabo aluminija, s pomočjo katerega so prihranili na skupni teži.

Z novim obrazom in tehniko bo Honda CRF 1100 africa twin kupce 
začela osvajati že novembra. Takrat v Slovenijo prispejo prvi 
primerki. Foto: Honda
Z novim obrazom in tehniko bo Honda CRF 1100 africa twin kupce začela osvajati že novembra. Takrat v Slovenijo prispejo prvi primerki. Foto: Honda

Stari litrski 998-kubični vrstni dvovaljnik so Japonci zamenjali z novim 1100-kubičnim agregatom s 75 kilovati moči in 105 Nm navora, ki izpolnjuje emisijski standard Euro5, z vgradnjo nekaterih aluminijastih komponent pa so poskrbeli za prihranek na teži. Iz aluminija sta po novem izdelana tudi nihajna roka in spodnji okvir motorja, kar pomeni pet kilogramov manj teže kot pri predhodniku. Tako bo CRF1100 africa twin tehtal 226 kilogramov (suhe teže).

Kupci bodo lahko izbirali med klasičnim in DCT menjalnikom, kateremu priljubljenost pri kupcih zadnja leta močno raste. V Evropi je že več kot 100.000 njihovih motorjev opremljenih s tem menjalnikom. Japonski mojstri so poskrbeli, da se je nova izdaja tudi oblikovno malenkost spremenila.

Najbolj opazna je sprememba žarometov (opremljeni so z led tehniko), kot so zapisali pri Hondi, je tudi celotna postava motorja bolj vitka, kar se kaže v ožjem sedežu (za 40 milimetrov), obenem pa so uspeli pri različici adventure sports nekoliko povečati zmogljivost posode za gorivo, ki zdaj meri 24,8 litra, kar naj bi bilo dovolj za več kot 500 kilometrov vožnje.

Africa twin je serijsko opremljena s 6,5-palčnim TFT zaslonom, z veliko uporabnimi potovalnimi informacijami, hkrati pa je zaslon mogoče prilagajati željam uporabnika. Ni odveč informacija, da je zaslon na dotik združljiv tudi z Apple Carplay. Dodatno je bil motocikel ob prenovi deležen še obsežnega paketa elektronskih dodatkov za učinkovitejšo vožnjo.

Z novim pogonskim agregatom bodo cene, vezane na slovensko davčno politiko (dodatnih pet odstotkov nad 1000 kubičnih centimetrov), poskočile. Pri trzinskem AS Domžale pravijo, da cenik še ni oblikovan, a ocenjujejo, da bo vstopna cena nove različice znašala približno 15 tisočakov. A kljub temu velja omeniti, da imajo trenutno na zalogi še vedno nekaj kosov stare različice, katere akcijska cena je postavljena na 12.590 evrov.


Najbolj brano