Spornih vrat ni več

Sporna plastična vrata, ki so jih namestili na vhod stavbe iz 17. stoletja v Ulici Agrarne reforme v Kopru in so včeraj na družbenih omrežjih sprožila val zgražanja, danes že ni več. Vrata je lastnik danes dopoldne nadomestil s prvotnimi.

Vhod danes dopoldne
Vhod danes dopoldne 

KOPER > Občinski inšpektorat Mestne občine Koper je na podlagi anonimne prijave danes opravil ogled stanja objekta na Ulici agrarne reforme 6 v Kopru in lastniku naložil takojšnjo odstranitev plastičnih vhodnih vrat, ki so bila vgrajena brez soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, so sporočili iz koprske občine.

Občinski inšpektorat je o zadevi obvestil Zavod za varstvo kulturne dediščine in zadevo predal pristojnim inšpekcijam.

“Na Mestni občini Koper znova poudarjamo, da morajo biti vsi posegi na objektih kulturne dediščine oziroma na vplivnem območju kulturnega spomenika ali dediščine skladni z zahtevami in smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter opravljeni pod njihovim strogim nadzorom. Vsak drugačni poseg je obsojanja vreden in je za Mestno občino Koper nedopusten,” še sporočajo iz občine.

Iz piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine so potrdili, da za omenjeni poseg niso prejeli vloge za izdajo kulturnovarstvenih pogojev in ne kulturnovarstvenega soglasja. “V kolikor bi investitor zanje zaprosil, bi prejel zavrnilno odločbo, saj je tak poseg nedopusten,” so pojasnili na zavodu.

Poleg omenjenega posega na vhodu so vprašljivi sicer tudi posegi okoli oken ter plastična vrata na zadnji strani stavbe.

Te si bodo po besedah glavne inšpektorice na Inšpektoratu za kulturo in medije Sonje Trančar v kratkem ogledali pristojni iz piranske izpostave Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ocenili (ne)dopustnost posegov. Glede sankcij, ki grozijo kršitelju, je inšpektorica pojasnila, da v primerih, ko ne gre za državne spomenike, stremijo k temu, da se zadeve vrnejo v prvotno stanje. Če do tega ne pride, sledi denarna kazen.


Najbolj brano