Colska nedelja je že blagovna znamka

Colčani so znali stopiti skupaj, tudi leta 1989, ko so pripravili glasbeno prireditev, da bi zbrali denar za cerkvene orgle. Tako se je rodila Colska nedelja. Ob njeni 30. izvedbi je ajdovski župan Društvu Trillek izročil jubilejno priznanje.

Župan Tadej Beočanin je Sandiju Škvarču iz Društva Trillek izročil  
jubilejno priznanje.  Foto: Alenka Tratnik
Župan Tadej Beočanin je Sandiju Škvarču iz Društva Trillek izročil jubilejno priznanje.  Foto: Alenka Tratnik

COL > Colska nedelja je ena najstarejših zabavno-glasbenih prireditev v zgornji Vipavski dolini. Prva je potekala leta 1989, ko so se domači glasbeniki in lokalna mladinska organizacija na pobudo zdaj že pokojnega Ivana Benčine iz ansambla bratov Benčina združili, da bi s prireditvijo pomagali pri zbiranju denarja za nove cerkvene orgle. “Zamisel se je prijela in prireditev je že začetka ponudila več kot le glasbeno dogajanje. Obujali smo običaje in med drugim znova prižgali krušno peč v zadružnem domu ter pekli kruh, poskrbeli za lokalno kulinarično ponudbo, predstavili domače ustvarjalce in pripravili športne igre zaselkov KS Col, ki so prvič na ta način povezale krajane. Vedno smo poskrbeli za humor, pa tudi za avtohtone dobitke na srečelovu,” je ob 30. obletnici v imenu organizatorja, Društva Trillek, povedal Sandi Škvarč.

Colska nedelja je tudi po koncu akcije, zaradi katere je nastala, našla svoje mesto v ponudbi dogodkov na Ajdovskem in leta 2001 z rokovsko obarvanim sobotnim večerom postala dvodnevni dogodek. Zadnjih nekaj let ponuja štiridnevno dogajanje, s četrtkovim kulturnim in petkovim športnim programom, sobotnim koncertom in osrednjim nedeljskim družabnim delom z uveljavljenimi glasbenimi gosti. Tako je bilo tudi minuli konec tedna. Za uvod so v četrtek na Tomaževi štali s projekcijo fotografij in video posnetkov ter razstavo majic, ki so spremljale vsako prireditev, obudili spomine. Župan Tadej Beočanin je Društvu Trillek za plemenito delo na področju ohranjanja tradicije podelil jubilejno priznanje. Sobotni večer so popestrili z mini koncertom generacij Wajdovski rokenrol, tudi s ponovno obujeno zasedbo Big Bibls Brothers Band. Nedeljski program so popestrili z rojstnodnevno torto, ki so jo izdelale gospodinje iz Žagoliča, za glasbeno doživetje pa so poskrbeli Modrijani.


Najbolj brano