Voznik Dolfi se poslavlja od openskega tramvaja

“Vsak dan, ko se peljem z Opčin do mesta in v nasprotno smer, imam pred nosom tramvaje. Gledam jih, kako mirujejo in mi je težko. Najbolj mi je žal, da se ne morem še enkrat peljati na tramvaju kot voznik,” pravi Openc Dolfi Purich, ki se je včeraj poslovil od poklica voznika, ki ga je opravljal 39 let, od tega je kar 22 let vozil znameniti openski tramvaj.

Dolfi Purich je bil 22 let voznik znamenitega openskega tramvaja. Foto: FOTODAMJ@N
Dolfi Purich je bil 22 let voznik znamenitega openskega tramvaja. Foto: FOTODAMJ@N

OPČINE > Že kot čisto majhen otrok si je Dolfi Purich želel postati voznik openskega tramvaja, ki ga je imel vsak dan pred očmi, saj je z družino do osmega leta živel le lučaj stran od njegove končne postaje na Opčinah.

Sorodniki in prijatelji so Dolfiju Purichu pripravili prisrčno slavje na openski postaji.

Pri tedanjem tržaškem prevoznem podjetju ACT (Azienda Consorziale Trasporti) se je zaposlil 16. junija 1980, včeraj pa je odtiktakal njegov zadnji delovni dan. Družina in prijatelji so mu ob tem priredili prisrčno slavje na openski postaji, zadonela je seveda tudi znana himna openskega tramvaja.

Po 39 letih se je Dolfi Purich včeraj poslovil od poklica voznika.

Žal mu je, da openski tramvaj že tri leta miruje. Meni, da pred prihodnjim poletjem tramvajska povezava še ne bo ponovno vzpostavljena. Tistega 16. avgusta 2016, ko je prišlo do trčenja dveh tramvajev, je ob 8.40 startal z Opčin proti mestu. “Deset minut kasneje se je moja pot prekrižala s kolegovo, ki je vozil proti Opčinam. Pozdravil sem ga, na naslednjem ovinku pa se mu je pripetila nesreča s tretjim tramvajem,” se spominja Dolfi Purich.

O tem, s kakšnimi potniki je imel opravka, in kako se je njegov poklic spreminjal skozi čas, v tiskani izdaji podrobneje poroča današnji Primorski dnevnik.

Vesna Pahor, Primorski dnevnik


Najbolj brano