Zmaga Šestemu čutu

Nacionalna televizija je v nedeljo pozno zvečer v svojem studiu 1 pod streho “spravila” letošnji festival Popevka 2019, na katerem se je za šest nagrad potegovalo enajst skladb. Voditelja sta bila Jože Robežnik in Mario Galunič, pesmi so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla in Žige Pirnata.

Alenka Godec (levo) je predala nagrado za skladbo v celoti in 
najboljšo izvedbo Ani Soklič. Foto: Adrijan Pregelj
Alenka Godec (levo) je predala nagrado za skladbo v celoti in najboljšo izvedbo Ani Soklič. Foto: Adrijan Pregelj

LJUBLJANA > Festivalski večer je odprl Alex Volasko, ki je lani slavil na Popevki 2018, za njim pa so nastopili še Eva Boto in Gašper Rifelj (Dovolj je poletja), Rok Lunaček (Ljubezen), Vudlenderji (Kam bi šla), Ajda Stina Turek (V melodiji večnega duet), Amadea Begovič (Res čudovito je), 2B (Ko bi jaz), Ana Soklič (Temni svet), Sergije Lugovski (Zdaj je, kar je), Julija Lubej (Midva), Eva Hren (Šesti čut) in Dare Kaurič & New Swing Quartet (Kam je vsa ljubezen šla?).

Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Eva Hren, ki je za skladbo Šesti čut prejela Veliko nagrado občinstva Popevke 2019 za najboljšo skladbo v celoti. Skladba je v celoti delo Žige Pirnata.

Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica žirije Alenka Godec, Jure Robežnik, Mojca Menart in Gaber Radojevič. Katere pesmi, ki so obogatile zakladnico slovenskih popevk, so jim bile tokrat najbolj všeč?

Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti in nagrado za najboljšo interpretacijo so podelili Ani Soklič za skladbo Temni svet. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla, ki so jo odpeli Vudlenderji. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito je v izvedbi Amadee Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca je prejela Ajda Stina Turek, ki je nastopila s skladbo V melodiji večnega dueta.

V začetku spremljevalnega programa so se ustvarjalci festivala poklonili Stanetu Manciniju, enemu prepoznavnih pevcev zlatega obdobja slovenske popevke, ki je preminil v začetku septembra v 89. letu. Njegovo zimzeleno popevko Mandolina, s katero je slavil na prvem festivalu Slovenska popevka, je odpela Nina Strnad.


Najbolj brano