V mestu nočejo ovir

Zavod Dostop za mestno občino pripravlja strateški načrt dostopnosti, tako arhitekturne kot informacijske. V prvi vrsti bodo ukrepi namenjeni lajšanju dostopnosti za invalide, a bodo koristili pravzaprav vsem prebivalcem. Pri tem bo treba povezati stroko in izvajalce storitev, je poudarila Andreja Albreht iz Zavoda Dostop.

Prilagoditve za invalide koristijo tudi drugim skupinam uporabnikov.  Foto: Mitja Marussig
Prilagoditve za invalide koristijo tudi drugim skupinam uporabnikov.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Povprečen občan ponavadi meni, da so ovire, ki invalidom, gluhim, naglušnim, slepim, slabovidnim, starejšim ali staršem z vozički preprečujejo dostop do ustanov ali storitev, arhitekturne. To drži, a ravno tako pomembna je dostopnost do informacij, poudarja Andreja Albreht iz Zavoda Dostop. “Pomembno je kako so prilagojeni elektronski dokumenti, ali lahko informator v ustanovi pomaga nekomu, ki je gluh ali ima slušni aparat,” navaja dva od primerov.

Strateški načrt dostopnosti zajema vse vidike dostopnosti, ne le za invalide oziroma ljudi z omejitvami. “Prilagoditve, ki služijo invalidom, so koristne za vse. Pomembno pa je, da so pravilno izvedene in da ne ovirajo drugih uporabnikov,” poudarja.

Začeli so s slepimi

“Že pred leti smo naredili načrt taktilnega sistema, ki je bil strateški načrt za slepe in slabovidne. Taki načrti so se izkazali za uporabne tudi za druge. Tako smo oblikovali strateški načrt, ki zajema vse skupine invalidov," je pojasnila začetke snovanja dokumenta, pri katerem so s predlogi ves čas dejavno sodelovala goriška invalidska društva in zveze. “Predstavili so nam težave in pobude, upoštevati pa smo morali tudi vse tiste, ki niso vključeni v invalidske organizacije. Delamo namreč mesto, ki je dostopno vsem in prijazno za vse,” je povedala. To je osnova za načrtovanje rešitev, ki jih je treba izvesti tam, kjer so res nujne. “Dostope do javnih objektov in storitev je treba urediti tako, da do njih lahko pride vsak, ne glede na invalidnost ali oviranost.”

Pomen dostopa do informacij

Zelo pomembna je tudi dostopnost do informacij, je poudarila. Zato bodo potrebna izobraževanja zaposlenih v sprejemnih pisarnah, recepcijah, info točkah, da bodo usposobljeni za pomoč invalidom, slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim, osebam s težavami v duševnem razvoju in drugim. “Zagotoviti je treba tudi dostopnost znotraj ustanov, prilagoditvami v okviru možnosti ali z načrti vodenja obiskovalcev in podobno,” je povedala.

V strateškem načrtu so določili, katere ustanove morajo biti dostopne za vse, poti do njih in povezave z javnim potniškim prometom. Zelo pomembno je, da bodo povezali in usposobili stroko, izvajalce in ustrezne službe v javnih ustanovah. A še vedno se zatika, meni predsednik Društva slepih in slabovidnih Igor Miljavec, saj pri nekaterih ustanovah, omenil je CSD in ZPIZ, še ni posluha.

Načrt je v zadnji fazi usklajevanja, potrjeval ga bo mestni svet. Občina bo pripravila akcijski načrt izvajanja ukrepov za prihodnja štiri leta, smernice za urejanje prostora in popis arhitekturnih ovir, ki jih je treba odpraviti, pregled, kako je v posamičnih javnih ustanovah omogočen dostop do informacij, in predloge za izboljšanje. “Nova Gorica ima vse pogoje, da postane najbolj dostopno mesto v Sloveniji,” je prepričana Albrehtova.


Najbolj brano