Roglič za kronometer, Mohorič za cestno dirko

Včerajšnja predstavitev reprezentance, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu, je bila okrnjena, a zmagovitega duha iz Španije ni manjkalo. Selektorji se seveda nadejajo, da ga bodo tekmovalci prenesli tudi na Otok, kjer bodo že v nedeljo podelili prvi komplet medalj v mešanih štafetah.

Del slovenske kolesarske odprave, ki bo zastopala slovenske barve 
na svetovnem prvenstvu.  Foto: Aleš Sorta
Del slovenske kolesarske odprave, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu.  Foto: Aleš Sorta

SPODNJI BRNIK > Od šesterice, ki bo zastopala Slovenijo v novi disciplini, sta bila včeraj na Gorenjskem prisotna le dva. Zmagovalec Vuelte Primož Roglič se je po naporih z dirke po Španiji opravičil, ženska trojka pa je še dirkala v Franciji. V vožnji na čas, kjer v boju z uro najprej zavrtijo pedala fantje, ki nato podajo štafeto dekletom, bo imela Slovenija močno zasedbo. Moško trojko poleg Rogliča, ki v kronometru sodi v sam vrh, in državnega prvaka Tadeja Pogačarja dopolnjuje Jan Tratnik. Idrijčan je lani na otvoritveni tekmi prvenstva še tekmoval v klubskem kronometru, ki so ga medtem arhivirali.

“Za vse bo mešana štafeta nekaj novega, saj je ne vadimo. V luči posamičnega kronometra pa mi zaradi bistveno krajše dolžine precej bolj ustreza. Lani je prav moštvena vožnja na čas, ki je bila dolga več kot 60 kilometrov, pustila posledice. Utrujenost pa je prišla potem na površje v posamičnem kronometru, kjer mi ni šlo po načrtih,” je povedal Tratnik, ki je po Touru prav vse podredil pripravam na kronometer. Na sporedu bo čez teden dni. Trasa je tehnično zahtevna, z veliko nepreglednimi ovinki, špicami in spusti, kar bi Tratniku moralo ustrezati. Na podobnem profilu proge je letos dobil uvodni prolog dirke po Romandiji, kjer je za las ugnal tudi Rogliča.

Najmočnejši med elito

Slovenska odprava, ki šteje 23 tekmovalcev, bo imela najmočnejše adute prav v elitni kategoriji. Pri ženskah je dobro formo nakazala Eugenija Bujak. Med mlajšimi člani si več obetajo od sprinterskih veščin Žige Jermana. Mladinski selektor Andrej Cimprič bo tokrat na SP popeljal le tri kolesarje. Med štirimi mladinkami pa bo svoj krstni nastop na SP v cestni dirki dočakala kolesarka novogoriškega kluba Metka Mikuž.

Lani se je zmagovalec dirke po Španiji na svetovnem prvenstvu (SP) osredotočil na gorsko obarvano cestno dirko, kjer mu je padec nato prekrižal načrte. Upati gre, da Rogliču bližnje srečanje z betonskim zidom v 19. etapi Vuelte ni pustilo hujših posledic. Tratnik se je namreč šele pred kratkim otresel vseh nevšečnosti z gležnjem, ki so ga po padcu na dirki po Franciji spremljale od konca julija. Pred dvema letoma je bil Roglič v kronometru na Norveškem srebrn, Tratnik pa kot prijetno presenečenje deseti.

Na cestni dirki elitne kategorije, ki bo že po tradiciji sklenila SP, 29. septembra, bo po hudem padcu Luke Mezgeca na Vuelti glavni adut, kot vse kaže, Matej Mohorič. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je pretekli konec tedna formo pilil na dirkah svetovne serije v Kanadi. Trasa v britanskem nacionalnem parku Yorkshire seveda ni tako zahtevna, kot je bila lani v Innsbrucku, kjer so na svoj račun prišli kolesarji, ki jih noge dobro nesejo v klanec, a še zdaleč ni nedolžna. Začiniti bi jo utegnilo tudi muhasto angleško vreme, Mohorič pa je pravi mojster spustov po spolzkih cestiščih. Letos je že osvojil peto mesto na klasiki Milano-Sanremo, ki je po dolžini primerljiva s svetovnim prvenstvom.

Cestna dirka bo v vsakem primeru selektivna, do kolikšne mere, pa bodo seveda odločali tekmovalci. Za Slovenijo je pomembno, da ji osmerica kolesarjev - ob Mohoriču, Tratniku, Rogliču, Pogačarju, še Grega Bole, Jan Polanc, Luka Pibernik in David Per - omogoča širši taktični razpon. “Poglavitno je, da imamo takrat, ko se dirka razpleta, čim več kolesarjev v igri,” je povedal selektor Andrej Hauptman.


Najbolj brano