Od Mlakarja do Vojnovića

“V minuli sezoni smo imeli skupno tisoč abonentov - v večernih, dijaških in otroških abonmajih. To je v redu številka za današnji čas,” je ob začetku nove sezone dejala Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, kjer abonmaje vpisujejo še do petka.

Iztok Mlakar bo zelo uspešnim komedijam  Duohtar pod mus!, 
Sljehrnik in Pašjon oktobra dodal predstavo Tutošomato. Foto: Andraž Gombač
Iztok Mlakar bo zelo uspešnim komedijam Duohtar pod mus!, Sljehrnik in Pašjon oktobra dodal predstavo Tutošomato. Foto: Andraž Gombač

KOPER > V 19. sezoni koprskega gledališča je na voljo sedem uprizoritev v večernih abonmajih, pet v dijaškem, sedem v otroški Mavrični ribici in pet še v abonmaju Mali oder, namenjenem najmlajšim, ki se prvič srečujejo s teatrom.

V Gledališču Koper bodo v prihajajoči sezoni pripravili šest premier: štiri za odrasle in dve za otroke.

Mlakar in Taufer

Prvi premieri za odrasle bodo izpeljali v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica. Oktobra bo na sporedu komedija Tutošomato, četrta v izjemno uspešnem nizu, ki ga v sodelovanju koprskega in novogoriškega teatra podpisujeta avtor besedila, songov in igralec Iztok Mlakar in režiser Vito Taufer. Predstavam Duohtar pod mus!, Sljehrnik in Pašjon bo sledila komedija po motivih Shakespearove Ukročene trmoglavke, s starim mafijašem Minolom Batisto, zagovornikom tradiconalističnega patriarhalnega življenja, ki ima tri lepe hčerke, godne za ženitev, vendar v njihovo bližino ne spusti nobenega moškega ...

Novembra bo sledila “avtistična detektivka” po slovitem romanu angleškega pisatelja Marka Haddona Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki so jo v režiji Renate Vidič in z Žigo Udirjem v glavni vlogi na malem odru novogoriškega gledališča že uprizorili spomladi, ob izteku lanske sezone. “Predstava je odmevna, po njej precej povprašujejo,” je na predstavitvi sezone dejala Katja Pegan. “V našem gledališču prirejamo tudi zelo uspešen festival Pri svetilniku, namenjen otrokom od vrtca do konca devetletke. In odločili smo se, da predstavo Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa pokažemo tudi učencem devetih razredov. Seveda jih bomo na tematiko avtizma pripravili s pogovorom, v sodelovanju s šolami.”

Veter z juga

Premiero bo v koprskem gledališču doživel tudi Jašek britanskega dramatika Harolda Pinterja v režiji Jake Ivanca, “komedija grožnje”, v kateri bosta plačana morilca upodobila Rok Matek in Blaž Popovski.

Roman Jugoslavija, moja dežela, ki ga je Goran Vojnović pri Beletrini izdal leta 2012, tri leta zatem pa so ga uprizorili v ljubljanski Drami, kot “drama o bolečem soočanju s preteklostjo” prihaja tudi na koprski oder. V koprodukciji z Narodnim gledališčem Republike Srbske iz Banjaluke ga bo priredil v Makedoniji rojen srbski režiser Marko Misirača, ki bo predstavo tudi režiral.

Tutošomato, Jugoslavija, moja dežela in Jašek so sodobni teksti, tako ali drugače mnogim zelo poznani. In vsi govorijo o iskanju identitete 21. stoletja,” ugotavlja Katja Pegan. “Svet se hitro spreminja in pasti, pred katerimi se znajde človek, je več kot nekoč.”

Domače uprizoritve se bodo v večernih abonmajih prepletale z gostujočimi - abonenti si bodo ogledali Shakespearovo tragedijo Macbeth v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Nova Gorica z Nejcem Cijanom Garlattijem v naslovni vlogi, med štirimi drugimi pa bodo izbrali še dve: na voljo jim bodo Videz vara Thomasa Bernharda v režiji Dušana Mlakarja (SSG Trst) in komična drama Popolni tujci (Drama SNG Maribor), ki jo je Tamara Damjanovič priredila po odmevnem italijanskem filmu, ali Gorinova satirična komedija Baron Münchhausen (SNG Nova Gorica) v režiji Yulie Roschina ter krstna uprizoritev z žlahtnim komedijskim peresom nagrajene satire o naši politični stvarnosti Vsak glas štejeIze Strehar (SLG celje).

Imajo tudi pedagoginjo

V Gledališču Koper posebno pozornost namenjajo vzgoji mladih, z množičnostjo sodelujočih šol po besedah direktorice že delujejo kot pokrajinsko gledališče, letos pa jim je pri vodstvu občine uspelo doseči še zaposlitev pedagoginje Vanje Korenč. Pri gledališkem šolanju mladih sodelujeta še režiserka Renata Vidič in igralec Gregor Geč.

In tudi novo sezono bodo odprli s krstnima otroškima uprizoritvama - v soboto, 28. septembra, ob 10.30 bo 9. festival za mularijo Pri svetilniku odprla kriminalna komedija Tatjane Doma in Jaše JamnikaSuper reva v Jamnikovi režiji, prihodnji mesec pa bo sledila še krstna uprizoritev legendarnih Župančičevih Mehurčkov v priredbi in režiji Jake Ivanca; nastopili bodo Tinkara Kovač, Rok Kravanja in Siniša Bukinac.

V koprskem gledališču bodo še naprej prirejali Intervjuje Primorskih novic na odru z novinarko Vesno Humar in novim nizom njenih gostov, zaživel bo Pogovor z igralcem, v katerem bo Igor Štamulak otrokom predstavil poklic igralca. Novost je še “medgeneracijska gledališka šola”, v kateri bo starejše občane vodil Matic Valič, mladi igralec, ki pa že ima izkušnje s tovrstnim delom.  


Najbolj brano