Normalna razmerja

Če bi bilo v tem trenutku na voljo sto stanovanj, bi jih takoj prodali, so pričakovano pokazali rezultati javnega poziva, s katerim je Občina Ajdovščina preverjala, koliko je zanimanja za nakup nepremičnin v mestu. Kar se tiče kroničnega pomanjkanja stanovanj, Ajdovščina ni izjema, podobno se godi Novi Gorici. Tudi tam je to že dolgo ena od najbolj perečih težav. Ker v zadnjem desetletju večje stanovanjske gradnje ni bilo, ob naraščajočem povpraševanju pa je ponudba nikakršna, gredo cene rabljenih stanovanj, ki so na voljo, v nebo.

V Ajdovščini je morda ta trend trenutno še bolj opazen, saj gre občini, ki jo je pred slabim desetletjem krepko udarila gospodarska kriza, vse bolje. Gospodarstvo se krepi in z njim tudi ponudba delovnih mest, posledično pa postaja Ajdovščina, tudi zaradi svoje lege ob hitri cesti in dostopnosti, vse bolj privlačna ne le za posel, pač pa tudi za priseljevanje in bivanje.

Ko govorimo o razvoju, sta gospodarstvo in delovna mesta tesno povezana z reševanjem stanovanjske problematike.

Po tem, ko je občinska politika najprej pomagala ustvarjati relativno ugodno klimo za podjetništvo, ni presenetljivo, da se zdaj loteva reševanja akutne stanovanjske problematike. Kar je logičen in nujen korak. Ko govorimo o razvoju, sta ti dve področji zelo tesno povezani. V nasprotju z novogoriško občino, ki v zadnjih letih ni krepko zaspala le pri gradnji stanovanj, pač pa tudi pri pridobivanju zazidljivih zemljišč in komunalnem opremljanju za gradnjo in se temu problema bolj konkretno posveča šele zdaj, so Ajdovci v prednosti. Občina ima zemljišče in išče investitorja, ki bi prihodnje leto gradil sosesko na Ribniku s skupaj približno 270 stanovanji, nekaj naj bi bilo tudi oskrbovanih in nekaj za mlade in mlade družine, stanovanja naj bi gradili na območju nekdanje Lipe, kjer je pred časom kupila zemljišče, za gradnjo so aktualne lokacije v Batujah, Lokavcu, Dobravljah in na Planini.

Pričakovanja, da bodo zaradi, za zdaj še napovedanih, novih stanovanj cene v ajdovski občini drastično padle, so morda preveč optimistične. Tudi zaradi potencialno večjih apetitov investitorjev in cen gradbincev, ki so v zadnjih letih prav tako zrasle v nebo. A približevanje ponudbe povpraševanju je predpogoj, da se začnejo vzpostavljati bolj normalna razmerja na trgu. Ki jih zdaj ni. Na škodo tistih, ki bi, a ne morejo rešiti stanovanjskega problema. Nič drugače ni v Novi Gorici.


Preberite še


Najbolj brano