Na nasipu med Semedelsko promenado in Žusterno nastaja obmorski park

Območje med ustjem Badaševice in Žusterno že nekaj dni znova zasedajo gradbeni stroji. Delavci Adriainga v poslovni navezi s podjetjem Grafist so začeli prestavljati skalomet, kasneje pa bodo tam uredili nasip in na njem obmorski park z dostopi v morje.

Skalomet bodo prestavili  za v povprečju 30 metrov od obale, nekje 
več, drugje manj - odvisno od konfiguracije terena. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Skalomet bodo prestavili za v povprečju 30 metrov od obale, nekje več, drugje manj - odvisno od konfiguracije terena. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Skalomet bodo prestavili za v povprečju 30 metrov od obale (nekje več, drugje manj - odvisno od konfiguracije terena) in nasuli teren do višine pol metra nad morjem. Po načrtih bodo flišni in apnenčast material nasipavali do spomladi prihodnje leto.

Pod kamnito peto nasipa bodo zabili dve vrsti lesenih borovih kolov, na vse skupaj pa bodo položili še geomrežo za stabilnost nasutja. Čelni nasip proti morju bodo obložili s skalami, ki so že zdaj tam, nekaj pa jih bodo pripeljali iz kamnoloma.

Robert Turk

vodja piranske enote zavoda za varstvo narave

“V bistvu zasipavajo morje, da bodo imeli več prostora za avtomobile. To delajo samo še Arabci.”

Presoja vplivov na okolje: da ali ne?

Vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk posegov ne odobrava. “Boljša rešitev bi bila, če bi drugače razporedili in nekoliko predelali zdajšnji skalomet, da bi lahko kopalci tam ležali. Nato pa bi namestili par mostovžev za dostop v morje. To, kar zdaj počnejo, je katastrofa,” meni.

Pravi, da je odgovorne v koprski občini seznanil s pomisleki. Med drugim jih je opozoril, da posege opravljajo brez presoje vplivov na okolje. V občini se sicer sklicujejo na leta 2016 izdan sklep agencije za okolje, kjer so odločili, da za ta poseg ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Turk: “Napaka agencija za okolje”

“Agencija za okolje je naredila napako, ko je tako presodila, in to sem jim tudi povedal. Tudi zato sem konec avgusta upravni enoti predlagal, naj se izrečejo o ničnosti odločbe za gradbeno dovoljenje. Gradbene posege izvajajo po projektih, ki so jih pripravili za marino, ki je tam ne bo. Razmere v zalivu so se od takrat bistveno izboljšale in to bi morali upoštevati. Prej tam ni bilo morskega travnika, zdaj pa je. Posege bi lahko izvajali samo do koder sega travnik,” je odločen Turk.

Sprašuje se, kaj se bo zgodilo, ko bo zaradi gradbenih del morje postalo muljasto in svari pred tramontanami in nevihtami na morju, ki lahko na odprtem predelu povzročijo precej nevšečnosti. “Res mi ni jasno, zakaj ne izkoristijo območja na kopnem. V bistvu zasipavajo morje, da bodo imeli več prostora za avtomobile. To delajo samo še Arabci,” je kritičen. Upa, da bodo dela čim prej ustavili, nakar predlaga, da za skupno mizo dorečejo pogoje, ki bi bili sprejemljivi za obe strani.

Teren se bo posedal vsaj pol leta

Po načrtih naj bi dela sklenili predvidoma marca prihodnje leto, teren pa se bo moral nato posedati še vsaj pol leta. Pogodbena vrednost te faze znaša 2,3 milijona evrov.

Konec prihodnjega poletja bo sledila še končna zunanja ureditev urbanega obmorskega parka, v okviru katere bo občina uredila zelene površine in dostope do morja, območje zasadila in ga opremila z urbano opremo.

S projektom nameravajo kandidirati za pridobitev nepovratnega evropskega denarja, zlasti prek Mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Naložbo bodo v celoti končali junija leta 2021.

Za zdaj se v občini ne bodo posvetili novim projektom za ureditev obalne ceste med Žusterno in Izolo. Podobo tega območja bodo sisicer dorekli v okviru regionalnega prostorskega načrta, ki ga snujejo skupaj z izolsko občino. Edina letošnja novost na tistem območju so bloki kraškega apnenca, ki so kopalcem olajšali dostop v morje.

Župan Aleš Bržan namreč ocenjuje, da je bolj smotrno najprej urediti degradirano območje med Semedelsko promenado in Žusterno. Da je to območje zelo priljubljeno med kopalci, je bilo jasno že poleti, ko je bilo na predelu, kamor so nasuli prod (pri centru vodnih športov) težko najti prost kotiček za brisačo in si je bilo treba skoraj utirati pot do morja.