V Trstu prvič evangeličansko bogoslužje v slovenskem jeziku

V tržaški evangeličansko-luteranski cerkvi bo v nedeljo ob 10.30 bogoslužje v slovenskem jeziku. V Trstu se bodo prav tedaj v okviru Slofesta, festivala Slovencev v Italiji, ki poteka v drugi polovici septembra, predstavljala tudi slovenska društva.

 Evangeličanski duhovnik  Aleksander Erniša Foto: Reka Šav
Evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša Foto: Reka Šav

TRST > Evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša, ki je v Evangeličansko-luteransko cerkveno občino v Trstu prišel pred dobrim letom dni, je povedal, da so verniki želeli prisluhniti bogoslužju v slovenskem jeziku, saj je slovenščina zelo vpeta v ta prostor, gre pa tudi za odraz Trsta, ki je multikulturen. “Drugi razlog pa je, da je Primož Trubar v Trstu preživel tri obdobja,” je povedal Erniša in pojasnil, da želijo z bogoslužjem v slovenskem jeziku počastiti Trubarja, prvega luterana med slovensko govorečimi ljudmi in tudi pisca prvih slovenskih knjig. Prihodnje leto bo minilo 470 let od izida Abecednika in Katekizma.

Evangeličansko-luteranska cerkvena občina v Trstu je bila ustanovljena pred približno 300 leti. 250 let so v njej govorili le nemško, v zadnjih 20 let pa pretežno italijansko. “Bogoslužja so tri nedelje v mesecu v italijanskem jeziku, enkrat mesečno pa v nemškem jeziku, s prevodom v italijanščino,” pojasnjuje Erniša. Tudi nedeljsko bogoslužje, ki bo v slovenskem jeziku, bo prevedeno v italijanščino, saj je to jezik, ki ga razume večina članov skupnosti. Bo pa to prva priložnost, ko bo evangeličansko bogoslužje v Trstu zgolj v slovenskem jeziku. V prihodnje bo bogoslužje v slovenščini verjetno v juniju, ko je v Sloveniji državni praznik Primoža Trubarja, napoveduje.


Najbolj brano