Igračkanje s kompetencami

Razdrobljenost na kup predpisov za isto stvar ali anarhija zaradi pomanjkanja zakonov in zastarelosti. To nam greni, slabi in otežuje življenje tudi, ko gre za zdravje. Za prepoznavanje bolezni, diagnosticiranje in “tombolo”, kdo te bo prej sprejel.

Zadnje čase dvigajo prah poklicne kompetence v zdravstveni negi, ker so v preteklosti njihovo formalno ureditev pristojni preveč zlahka prepustili le stanovski zbornici in ignorirali ostale strokovne organizacije medicinskih sester. Ta predpis je povzročil zmedo - zaradi odvzema pristojnosti srednjim sestram so zdaj preobremenjene diplomirane, hkrati nevešče posameznih del. Škoda nastaja v odnosih in v oskrbi bolnikov. Se pa o tem na glas ne govori! Je pa zdravstveno ministrstvo na delo že poslalo posebno komisijo, zbornica pa namiguje, da bodo kompetence spremenili, dopolnili. Saj jih bo treba!

Igračkanje s kompetencami in delom v poklicih, ki se posvečajo bolnim, je neodgovorno. Bo za to kdo odgovarjal?

Škoda že dolgo nastaja tudi v fizioterapiji. Za to zdravljenje so čakalne vrste vse daljše. Fizioterapevtov je premalo, kar pridno izkoriščajo nekateri drugi poklici. Zveza slovenskih fizioterapevtov opozarja, da nekateri maserji, kineziologi, zdravilci ponujajo in tržijo tudi fizioterapevtske storitve, pa zanje sploh niso usposobljeni. Gre zlasti za posledico odločitve države, ki je že pred časom z odredbo o seznamu zdravstvene dejavnosti fizioterapevtom odvzela podeljevanje licenc za ta poklic.

Licence za fizioterapevte so bile v preteklosti obvezne, a niso več. To je skregano z zdravo pametjo. Gre za zdravstveni poklic, podoben poklicu vseh vrst medicinskih sester in zdravnikov. Oboji brez licenc ne smejo delati z bolniki! Zakaj to ne velja za fizioterapevte, pristojne za zdravljenje kroničnih bolečin, stanj po poškodbah in deformacijah? Kdo se je tako neodgovorno poigral s skrbjo za zdravje ljudi, da je za to delo ukinil licence?

Ali pa so v ozadju drugačni interesi. Denimo ustanavljanje vedno novih šol in izobraževalnih programov, kar je dobičkonosno. Da bi preprečili še hujšo škodo, so fizioterapevti že pripravili predlog poklicnih standardov. Od zdravstvenega ministra zahtevajo regulacijo poklica in licenciranje.

Igračkanje s kompetencami in delom v poklicih, ki se posvečajo bolnikom, je nevarno in neodgovorno. Bo kdo za to kdaj končno odgovarjal?


Preberite še


Najbolj brano