Cerkno: Mladi brez kluba, kraj brez kina

Po ogledu filma z zgodbo mladinskega alternativnega kluba CMAK Za nas ni prostora, 21. mednarodnem festivalu mladinske ustvarjalnosti Cmakajne, delavnicah, razstavah ter prevzemu nagrade za festival Deuje babe v Berlinu minuli teden, so klubovci izpraznil Tinčkovo bajto. S prostovoljnim delom so jo v klub urejali skozi 13 let in v njej gostili več sto dogodkov.

Udeleženci nagrajenega festivala Deuje babe na pogovoru Kdo se 
boji umetnic. V ozadju avtorici filma Za nas ni prostora. Foto: Saša Dragoš
Udeleženci nagrajenega festivala Deuje babe na pogovoru Kdo se boji umetnic. V ozadju avtorici filma Za nas ni prostora. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Poldrugo leto iskanja nadomestnih prostorov za cerkljanski mladinski klub - CMAK, ni dalo rezultatov. Klubovci so izpraznili Tinčkovo bajto v središču kraja, v kateri so skozi 13 let uredili soliden klub. V nadomestilo so dobili pisarno. Kraj ostaja brez galerije in priložnostne kino dvorane. Mladi so izgubili več. Stavbo so pred 13 leti dobili v začasni najem. Lastnik - Hotel Cerkno - je v upanju, da bodo mladi skupaj z Občino našli nadomestni prostor - nameravano rušenje zaman prestavil za poldrugo leto. Prihodnji mesec bo stavba padla, dejavnost kluba pa utegne usahniti.

Deuje babe s pomembno nagrado

V Cerknem je množica 514 praznih hiš in stanovanj. Bivši župan Jurij Kavčič je v eni od njih videl možnost za CMAK in ostala brezdomska društva. Krajani so s peticijo dali vedeti, da mladinskega kluba v središču Cerknega nočejo. Tudi sosedi Tinčkove bajte so na ureditev kluba v njej pristali le zato, ker niso pričakovali, da se bo “začasnost” razvlekla čez 13 let.

Matic Rijavec

predsednik kluba

“Brez CMAK si Cerknega ne predstavljam. Takoj bi se izselil iz njega.”

Ob začetku slovesa, na letošnji februarski Nepregledni razstavi, so Cmakovci na ogled postavili kar 800 plakatov, vabil na dogodke v klubu. Za 161 delavnic, več kot sto angažiranih predavanj, 50 razstav, vrsto festivalov in kar 320 koncertov. Slednji Cerkljane najbolj motijo.

Ironija je hotela, da je CMAK med praznjenjem kluba minuli teden v Berlinu dobil prvo nagrado za mladinsko kulturo za festival Deuje Babe. Nemška mladinska organizacija Respect! mu jo je namenila v kategoriji mladinskega dela in samoorganizacije. S festivalom ob mednarodnem dnevu žena z nizom dogodkov presegajo stereotipno razumevanje vloge moških in žensk in odpirajo vrata svojih ustvarjalnic in galerije mladim, zlasti neuveljavljenim umetnicam.

Prva med organizatorji festivala, mag. Tea Hvala, je nagrado prevzela z upanjem, da bo tudi doma povečala razumevanje prizadevanj za uveljavitev spolne enakosti v umetnosti in Občino spodbudila k čimprejšnji pridobitvi prostorov za brezdomski klub.

Edini rezultat je povezovanje mladih

S klubom se poslavljata galerija Križišče in dvorana. V njej so mladi zavrteli več kot sto angažiranih filmov. Kot zadnjega prav dokumentarni film Ni prostora za nas, ki je nastal ob napovedani rušitvi klubske hiše med njegovo dejavnostjo in z opozorilom na njen pomen. Posneli sta ga prostovoljki - Romunka Andrea Udrea in Italijanka Sara Maffi. Ko ju je v Posavju ujela novica o rušenju kluba, sta prišli v Cerkno. “V CMAK naju je najprej privedla vroča zgodba o rušenju klubske stavbe. Toda za tisto, kar naju je pogosto pripeljalo nazaj, se je izkazalo, da je mnogo večje kot to. Namreč toplina ljudi in njihov odpor z namenom ohranitve kluba,” je povedala Andrea Udrea.

Vsega tega se Cerkljani ne zavedajo, čeprav se občina pospešeno stara. Še na začetku desetletja je v občini živelo 1208 občanov med 15 in 34. letom starosti. Sedaj ta generacija šteje le 860 občanov, četrtino manj. V filmu so se naključni Cerkljani sicer zavzeli za ohranitev kluba, a s pristavkom, naj bo ta izven središča kraja.

Prostor so zaman iskali povsod. Edini rezultat iskanja je, da so se mladi različnih društev v občini povezali v mladinsko pobudo pod vodstvom Blaža Makuca. Začeli so pripravljati novo občinsko mladinsko strategijo. Občane pa so pozvali k večjemu razumevanju in enotnosti.

“Brez CMAK si Cerknega ne predstavljam. Takoj bi se izselil iz njega,” je v filmu povedal predsednik kluba Matic Rijavec. Prej pa je večkrat razložil, da po predpisih potrebujejo vsaj 150 kvadratnih metrov prostora, da se lahko utemeljijo kot klub in pridobivajo programski denar na razpisih. Pisarna, ki so jo v nadomestilo za stavbo dobili v bivšem dijaškem domu in delitev večnamenske dvorane z ostalimi uporabniki, bosta odpihnila glavnino dejavnosti.

Župan Gašper Uršič je povedal, da so klubu namenili še večje skladišče za opremo. Čez dve leti pa obeta preureditev opuščenega gasilskega doma za CMAK in ostala brezdomska društva v Cerknem. V Hotelu so potrdili, da bo izpraznjena Tinčkova bajta padla še letos. Pravkar pridobivajo izvajalca za rušenje.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

Kam so pa mladi ušli ...

Statistika pravi, da ima občina Cerkno 1992 stavb in stanovanj in med vsemi četrtino praznih. Ker se njeno prebivalstvo krči. Predvsem zaradi odseljevanja. Več kot desetina praznih prostorov zeva v središču občine. Torej v Cerknem ni bilo razloga, da so se morali mladi, čeprav le peščica od pičlih 860 preostalih do 35. leta starosti, umakniti iz rušenju namenjene klubske stavbe v birokratsko pisarno. Opremo, ki je nudila paleto kulturnih, tehničnih, športnih in drugih dogodkov in doživetij, ...

Preberi več

Najbolj brano