Na še mnoga leta, Kino Šiška!

V sredo bo minilo točno deset let, odkar je Kino Šiška izpeljal svoj prvi koncert - to čast sta imeli zasedbi Laibach in Juno Reactor. Minuli četrtek pa so že začeli pestro praznovanje okrogle obletnice. Eden od vrhuncev desetdnevnega programa bo drevišnji nastop glasbenika svetovnega formata, doma sicer iz Portoroža, ki polni megafestivale, kot sta Coachella in Lollapalooza - Denisa Jašarevića, ki je bolj znan kot Gramatik. Na odru ljubljanskih Križank se bo obkrožil še s številnimi Primorci.

Denis Jašarević oziroma Gramatik je svoj drugi dom našel v New Yorku. Foto: Nina Varano
Denis Jašarević oziroma Gramatik je svoj drugi dom našel v New Yorku. Foto: Nina Varano

LJUBLJANA > V desetih letih je Kino Šiška postal osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Najprepoznavnejši programi so Špil liga, prva liga dijaških bendov, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodni festival in konferenca Ment Ljubljana ter galerija DobraVaga, v kateri se je predstavila vrsta perspektivnih slovenskih umetnikov. Slabih 3000 doslej v Kinu Šiška oziroma v njegovi (so)organizaciji izvedenih dogodkov je do konca letošnjega junija obiskalo 996.059 obiskovalk in obiskovalcev. Kino Šiška pa se je med glasbeniki in sledilci glasbenih novotarij predvsem uveljavil kot prizorišče, ki sledi najnovejšim glasbenim smernicam in ponuja precej zanimive sodobne glasbene kolektive.

Stremijo h kakovosti

Temu pritrjuje tudi koprski glasbenik Jaša Hedžet, ki je v Kinu Šiška že trikrat nastopil z zasedbo Noair: “Kino Šiška je praktično edina kulturna ustanova v Sloveniji, ki skrbi za večhodni, globalno urbano aktualni glasbeni slowfood.” Poleg tega se mu zdi, da se programski odločevalci ne ukvarjajo s politično obarvanim programom, kar je po njegovem mnenju moč čutiti po vsej Sloveniji, ampak da stremijo samo k enemu skupnemu imenovalcu - kakovosti. “Na še mnoga leta jim ne želim samo zato, ker konstantno skrbijo za pester in raznolik program, ampak ker omogočajo obisk koncertov srednjega in srednje velikega ranga, ki bi jim sicer, po mojem, res težko bili priča,” še dodaja Hedžet.

Na odru Kina Šiška je dvakrat nastopil še en odličen primorski glasbeni izvajalec Jakob Kobal, ki pravi, da je “Kino Šiška zelo lepa priložnost za glasbenika da se predstavi širši publiki, igrati tam je pa zelo unikatna izkušnja”.

Gramatik s primorskimi prijatelji

Deset dni dogajanja s 14 žanrsko raznolikimi dogodki je odprla razstava Sare BezovšekComputering, v pestro glasbeno dogajanje so v četrtek obiskovalce uvedli skopski disko punkerji Bernays Propaganda, ki so pred kratkim pri slovenski založbi Moonlee izdali svoj najnovejši album, in kanadska electro pop zasedba Operators, včeraj pa je nastopila “nova princesa temačne elektronike” Camilla Sparksss. Drevi bo v Križankah sledil eden od vrhuncev programa - nastop Gramatika oziroma Denisa Jašarevića, ki je na sugestivnem prizorišču navduševal že v letih 2014 in 2016.

Še prej se bodo na odru predstavili njegovi številni prijatelji iz slovenske Istre, in sicer zasedba Momento Cigano ter glasbeni producenti, DJ-i in še marsikaj Benjamin Shock, Luxas ter Whynnel. S Pirančanom Benjaminom Shockom bo nastopila še ena “ naturalizirana” Primorka Marina Martensson, ki je leta 2017 s Shockom izdala tudi singel It’s a shame na Gramatikovi založbi Lowtemp.

“Glasbeni program Kina Šiške je impresiven. Letošnja koncerta zasedbe Skunk Anansie in Benjamina Clementina v Kinu Šiška sta na vrhu moje osebne lestvice najboljših koncertov doslej in res me veseli, da bom v sklopu jubilejnega programa nastopila še prihodnjo soboto z Laibachi.” Na brezplačnem zaključnem koncertu bodo nastopili še: MRFY, zalagasper, Koala Voice, YGT, Klemen Klemen, Matter.


Najbolj brano