Kästner in mali Dienstag

V nedeljo, 15. septembra, bo nacionalna televizija na svojem prvem programu ob 15.10 predvajala film o življenju pisatelja Ericha Kästnerja, ki je bil med vzponom nacizma nezaželen.

Prizor iz filma
Prizor iz filma 

Biografska drama. Mladi pisatelj Erich Kästner, ki leta 1931 biva v Nemčiji, je že zaslovel z mladinsko knjigo Emil in detektivi, po kateri snemajo filmsko priredbo. Nekega dne se spoprijatelji z devetletnim Hansom, igralcem, ki bo v filmu prevzel vlogo malega Dienstaga. Čeprav se Kästnerju obeta bleščeča mednarodna pisateljska kariera, sprejme osirotelega Hansa pod svoje pokroviteljstvo. Toda leta 1933 nacisti v Nemčiji prevzamejo oblast in začnejo uresničevati pogrome, med katerimi je tudi znameniti požig “nenemških” knjig 10. maja 1933. Med nezaželenimi pisatelji se je znašel tudi Erich Kästner. Tako se je na težki preizkušnji znašlo tudi njegovo prijateljstvo s Hansom, ki je moral postati Hitlerjev mladinec.

Film je pred tremi leti režiral Wolfgang Murnberger; igrajo: Florian David Fitz, Nico Ramon Kleeman, Saskia Rosendahl ...


Najbolj brano