Bo obalna cesta postala panoramska?

O usodi obalne ceste so pred dnevi razpravljali na tržaški občinski komisiji za promet in lokalno policijo. V središču je bilo vprašanje, kako nameravajo upravitelji dokončno rešiti problematiko prepovedi parkiranja. Ta je najbolj prizadela stanovalce in vinogradnike, ki imajo nad in pod obalno cesto vinograde.

S preureditvijo obalne ceste bi našli tako prostor za parkiranje kot 
za kolesarsko stezo, kar bi povečalo tudi njeno turistično vrednost. Foto: Primorski dnevnik
S preureditvijo obalne ceste bi našli tako prostor za parkiranje kot za kolesarsko stezo, kar bi povečalo tudi njeno turistično vrednost. Foto: Primorski dnevnik

TRST > Vprašanja so sicer strnili v resolucijo za zadnjo predpočitniško sejo tržaškega občinskega sveta, vendar ni prišla na dnevni red. Je pa podžupan Paolo Polidori prisluhnil podpisnikom resolucije in jim zagotovil, da je tržaška občina pri tem zelo proaktivna. Cesto, ki povezuje Trst s Sesljanom, v prihodnosti vidi kot panoramsko cesto, na kateri bi uredili tudi kolesarsko stezo.

“Cestišče bi morali najprej zožiti. Na ta način bi dobili prostor za kolesarsko pot in parkirna mesta za avtomobile stanovalcev in vinogradnikov. Pomembno je tudi, da na tem odseku znižamo hitrost. Omejiti bi jo morali na 50 kilometrov na uro. Čas vožnje se zaradi omejitve ne bi bistveno podaljšal. Tako bi dobili krasno panoramsko cesto najlepših razgledov, ki bi ponujala celovito doživetje,” je načrte razkril Polidori, ki bi resolucijo skupaj s študijo o izvedljivosti želel na občinskem svetu predstaviti že oktobra.

Po njegovih besedah za uresničitev ambicioznega načrta ni potreben velik finančni vložek, potrebuje pa soglasje Dežele FJK, ki je lastnica obalne ceste. “Tudi to ne bi smel biti problem, saj sem že govoril z deželnim odbornikom za infrastrukturo Grazianom Pizzimentijem, ki mi je zagotovil, da ne bo oviral naših prizadevanj.”

Del ceste poteka po območju devinsko-nabrežinske občine. Tamkajšnja županja Daniela Pallotta se strinja, da je vzpostavitev panoramske ceste odlična ideja, saj bi obalno cesto na ta način lahko tržili tudi za turistične namene. Sicer pa se bodo v prihodnjih dneh o tem pogovorili z različnimi akterji in prisluhnili njihovim željam, nato pa bi lahko izdelali študijo izvedljivosti. Glede Polidorijeve napovedi, da bi panoramsko cesto lahko imeli čez eno leto, je Daniela Pallotta previdnejša, saj se ji zdi čas prekratek. Je pa zadovoljna, da so sprožili postopek za preureditev ceste, na kateri ni niti prehodov za pešce. “Če bomo cestišče zožili, bomo lahko postavili tudi nove prehode za pešce, nameravamo pa uvesti tudi nova postajališča v neposredni bližini plaž,” je dodala.


Najbolj brano